• Twitter
  • Facebook

Credits: CNR Music

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Berdien Stenberg met:

Bert Heerink:

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Bert Heerink. Deze Nederlandse muzikant kennen we als zanger van de Nederlandse hardrockband Vandenberg, die ook internationaal succes had. Maar ook als solo zanger maakte hij enkele hits.  Met Vandenberg had Heerink in de jaren tachtig twee internationale hits: Burning Heart en Different worlds uit 1983. Nadat de band de samenwerking met hem had beëindigd,  trad Heerink toe tot de heavymetalband Picture en nam hij een aantal Nederlandstalige albums op.

Bekend werd hij verder door in 1995 op melodieën van oude rocknummers enkele reclamespotjes van Heineken in te zingen. Zo is het nummer Najaarszon een Nederlandstalige bewerking van Burning heart. Met het nummer Julie July (een bewerking van Brother Louie van Hot Chocolate) scoorde Heerink zelfs een top 10-hit in zowel de Nederlandse Top 40 als de Mega Top 50. Deze nummers, aangevuld met acht nieuwe tracks, werden gebundeld op het album Storm na de stilte. Voor dit album kreeg hij een gouden plaat.

Bij de reünie van Kayak in 2000 werd Heerink zanger van deze band, wat hij tot 2006 zou blijven doen. In 2002 toerde hij met de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht door Nederland in de hoofdrol van “Tommy”. Hij nam in 2005 en 2006 ook de zangpartij voor zijn rekening tijdens de tournee Queen in Concert van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht langs de Nederlandse theaters, waarbij diverse Queen-klassiekers werden vertolkt. Een jaar later nam hij samen met zijn zus Saskia onder de naam Heerink een album op met de titel Purify.

In 2007 en 2008 maakte Heerink met het Noord Nederlands Orkest (NNO) onder leiding van de Belgische dirigent Dirk Brossé met het cross-overprogramma Symphonic echoes of Pink Floyd een tournee, waarin nummers van de Engelse rockformatie centraal stonden. Naast Heerink namen Antonie Kamerling en Erik Mesie de zangpartijen voor hun rekening.

Sinds 2012 werkt Heerink mee aan het project My Brainbox van Jan Akkerman, waarbij stukken van Brainbox worden opgevoerd.  Sinds 2013 zingt Heerink bij Pink Floyd Project. Hierbij neemt Heerink de zangpartij van Roger Waters voor zijn rekening.

In 2018 ontving Bert Heerink voor de verkoop van meer dan een half miljoen exemplaren van de Heineken-hits uit 1995 tijdens een optreden met Jan Akkerman & band een 6 maal platina award.  In 2019 verscheen het eerste album van de nieuwe rockband met Bert Heerink: “Royal Flush” met de gelijknamige titel. Heerinks vrouw Irma schreef daarvoor alle teksten.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01JULI, JULY199511 wk. – 09
02DIFFERENT WORLDS (VandenBerg)198307 wk. – 18
03BURNING HEART (VandenBerg)198308 wk. – 19

 
Translate »
Share This