• Twitter
  • Facebook

Credits: Carmen Kemmink

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na B.B. Band met:

Ben Cramer

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Ben Cramer. Deze zanger, acteur en musical-ster mocht Nederland vertegenwoordigen in 1973 op het Eurovisie Songfestival met ‘De oude muzikant. Dat festival werd gehouden in Luxemburg en Israël maakte er zijn debuut. ‘De oude Muzikant’ werd geschreven door Pierre Kartner, alias Vader Abraham, dat eindigde op een magere 14e plaats.

Ben stopte vroeg met school, om zich al op jonge leeftijd te richten op een zangcarrière. Zijn ouders waren er aanvankelijk niet zo mee ingenomen. “In het begin stonden die niet te juichen nee. Maar toen m’n eerste plaatje een hit werd, begonnen ze het leuk te vinden. Uiteindelijk is mijn vader mijn grootste fan geworden. Dat hij in de bakkerij per ongeluk een foto van me uit zijn portemonnee liet vallen, zodat mensen konden zeggen: ‘hé, is dat je zoon?’”

De Amsterdammer met zijn volumineuze stemgeluid ging aan de slag in verschillende rock’n’roll bandjes, zoals The Sparklings. Tijdens het eenjarig jubileumfeest van De Doelen (Rotterdam, 1967) zong Ben Cramer het welbekende ‘Green Green Grass Of Home’, begeleid door het Metropole Orkest. Daar wordt hij opgemerkt door Annie de Reuver, die in het publiek zit. Zij bood hem vervolgens een platencontract aan bij het label Omega.

Annie adviseerde zijn achternaam van Kramer naar Cramer te veranderen.  Dat gebeurde. Cramer beproefde zijn geluk op diverse internationale songfestivals waaronder Knokke (België) en Sopot (Joegoslavië). Hij won diverse prijzen op de grote songfestivals in Rio de Janeiro, Tokyo, Sofia, Athene, Innsbrück en Oostende. Zijn eerste Top 10-hit in de Veronica Top 40 scoorde hij met het nummer ‘Zai Zai Zai’, een Nederlandse vertaling van ‘Suddenly You Love Me’ van The Tremeloes. Annie de Reuver stond aan de wieg van deze eerste hit in 1967. Ook verscheen het album ‘Ben Cramer And The Sparklings’.

Andere grote hits waren o.a. ‘Dans Met Mij’, ‘De Clown’, ‘Veronica’, ‘Agata’, ‘Veronica Vrij’ en ‘Winter’.  Vanaf midden jaren tachtig werd Ben Cramer ook een gevierd musicalzanger. Zo speelde hij mee in The Phantom of the opera. (1993-1996) Daarna speelde hij enkele malen de rol van Juan Peron in de musical Evita van Joop van den Ende Theater producties. Andere grote producties, waar hij aan mee heeft gedaan zijn The Beauty and the Beast en ‘Chess’ van het Abba-duo Björn Ulvaeus en Benny Andersson.  In 2011 deed hij opnieuw een gooi naar het Eurovisie Songfestival met het liedje ‘Zonder Jou’. Tevergeefs, hij bleef steken in de Nationale finale.  Zijn laatste hit notering dateert uit 2013 wanneer hij meedoet aan ‘Het koningslied’.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01HELP YOURSELF196814 wk. – 07
02ZAI ZAI ZAI196712 wk. – 07
03VREDE197113 wk. – 16
04DE OUDE MUZIKANT197309 wk. – 13
05WINTER197410 wk. – 14

De meest gestreamde song van Ben Cramer is ‘De clown’ met zo’n 6.200.000 streams. Dat is zo’n 5.600.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘Zai, zai, zai’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This