• Twitter
  • Facebook

Credits: Robin Krahl

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Babe met:

Bakermat

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Bakermat. Dit is de artiestennaam van Lodewijk Fluttert. Bakermat is een bekende Nederlandse DJ en muziekproducent. Zijn muziek is een mengeling van elektronische muziek, Deephouse en techno. Daarnaast zijn er ook invloeden van jazz en soul hoorbaar in zijn muziek.  Hij begon zijn muzikale carrière tijdens zijn studieperiode Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht, waar hij in zijn vrije tijd met succes optrad als DJ.

Zijn eerste EP ‘Zomer’ werd in eerste instantie niet opgepikt, maar met de volgende was het helemaal raak: ‘Vandaag’. In dit nummer was een sample verwerkt van de I Have A Dream-toespraak van Martin Luther King. Het nummer ‘One day’ (Vandaag) werd uitgeroepen tot Alarmschijf en behaalde de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Daardoor werd ook het nummer ‘Zomer’ herontdekt. In 2013 volgde zijn EP ‘Uitzicht’, met een sample van de Apollo 8 Genesis voordracht door astronauten Bill Anders, Jim Lovell en Frank Borman.

In 2014 tekende Bakermat bij het platenlabel Dirty Soul Music. Als resultaat verscheen daar zijn singel ‘Teach me’, geïnspireerd door gospel, soul, blues en jazz. Hij maakte voor het nummer ook gebruikt van samples van de Amerikaanse gospelzangeres Shirley Caesar. Een jaar later toert hij door Amerika met zijn ‘Another Man Tour’. 

In de zomer van 2016 werkt hij samen met de Britse zanger Alex Clare op de singel ‘Living’. Het nummer haalde de Tipparade. Een jaar later brengt hij ‘Don’t want you back’ uit met Kiesza. In 2020 verschijnt zijn debuutalbum ‘The Ringmaster’. In 2021 werkt hij samen met de Amerikaanse zanger Nic Hanson op de singel ‘Walk that way’, dat ook de Tipparade haalde.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01VANDAAG (ONE DAY)201320 wk. – 02
02TEACH ME201504 wk –  35
03DON’T WANT YOU BACK (Kiesza)2017TIPPARADE
04LIVING (Alex Clare)2016TIPPARADE
05ZOMER2013TIPPARADE

De meest gestreamde song van Bakermat is ‘Baiana’ met zo’n 380.000.000 streams. Dat is zo’n 200.000.000 streams meer dan ‘Vandaag’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This