• Twitter
  • Facebook

Credits: Ron Kroon / Anefo

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Armand.  De protestzanger was vooral bekend van het nummer ‘Ben ik te min?’.  Hij maakte eerst deel uit van de Shannon Boys en Les Gilets. Vervolgens bracht Armand zijn eerste solo-singel ‘En nou ik’ uit in 1965. Het werd een flop.  De opvolger was ‘Een van hen ben ik’, waarmee hij de Tipparade haalde (toen nog niet gepubliceerd door Veronica).  Ook dit nummer werd geen hit, totdat enkele Veronica DJ’s de singel omdraaiden en het B-kantje begonnen te draaien. Dat was ‘Ben ik te min?’. Nu was het raak! In het voorjaar van 1967 stond Armand daarmee 14 weken in de Veronica Top 40. De langharige hippie verscheen met het nummer voor het eerst op de televisie, in het programma Moef Ga Ga.

Ook de opvolger ‘Blommenkinders’ werd een hit. Daarmee wilde hij zijn imago als dwarse protestzanger die tekeer gaat tegen de samenleving, veranderen in een zachtaardiger “bloemenkind”. Passend in een tijd van de flower power. Hij maakte deel uit van de hippiegeneratie en stond bekend als fervent gebruiker van cannabis. Zijn albums bevatten maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd door de hippie-ideologie.

Omdat Armand een groot voorstander was van legalisering van softdrugs en Philips weigerde teksten daarover uit te brengen, stapte hij in 1970 over naar Telstar van Johnny Hoes. Op het platenlabel Killroy verschenen van 1971 tot 1981 zes albums. Maar een notering in de hitlijsten haalt hij niet meer. Nummers als ‘Lijpe Harrie’ (dat de debuut singel werd voor Lenny Kuhr omdat het label Philips de versie van Armand niet wilde uitbrengen) en (protest)liederen als ‘Op de tandem naar Marokko’, ‘Wat het klootjesdvolk wil weten’en ‘Liever een Rus (in de keuken dan een raket in de tuin)’ in de jaren ’80 werden in kleinere kring populair.

In 2011 nam Armand deel aan het televisieprogramma Ali B op volle toeren. Vier jaar later verscheen in samenwerking met The Kik het album ‘Armand & The Kik’, dat een notering haalde in de album chart. Er volgde een mini-tour met The Kik langs verschillende poppodia in Nederland.  Vlak na zijn dood in november 2015, verscheen de biografir van de protestzanger. De titel van de biografie is “Armand: En nou ik” werd geschreven door Marcel Groenewegen, bassist van The Kik. Marcel Groenewegen  Armand tot kort voor zijn overlijden geïnterviewd.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01BEN IK TE MIN196714 wk. – 05
02BLOMMENKINDERS196707 wk –  19

De meest gestreamde song van Armand is ‘Ben ik te min’. Met ruim 7.500.000 streams. Dat is zo’n 6.000.000 streams meer dan ‘Op de tandem naar Marokko’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This