• Twitter
  • Facebook

Credits: Negram

Nederpop Hit ABC

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Aristakes met:

Arjan Brass

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Arjan Brass. We kennen deze zanger, die in 2007 op slechts 56-jarige leeftijd overleed, vooral van het nummer ‘Leonie’. Naast zanger was Brass ook een pianist en saxofonist. Muziek interesseerde hem al op jonge leeftijd. Hij volgde in zijn kindertijd blokfluit en klarinet les. Later volgde hij het conservatorium. In deze periode maakte Arjan ook deel uit van verschillende bandjes. Zoals de soulband The First Six, The Statues en later naar Soul Fire. Begin jaren zeventig ging hij werken als sessiemuzikant. Zo heeft hij bijvoorbeeld een aantal jingles ingespeeld, speelde hij bij het Loosdrecht Kwartet en zong hij bij de in 1974 heropgerichte Ramblers.

In 1973 werd Brass door diskjockey Chiel van Praag ontdekt en verscheen zijn eerste zelfgeschreven singel ‘Tomorrow’.  Het nummer kreeg op Hilversum 3 airplay, maar bereikte de hitlijsten niet.  Maar in 1976 was het raak met de opvolger, de singel ‘Leonie’.  Deze song over een verloren liefde werd enthousiast ontvangen en kwam tot de twintigste plaats in de Nederlandse Top 40.  Begin 1977 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival, de Nederlandse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Brass nam deel met het nummer ‘Annabelle’, waarvan zijn producer Harm Breemer (beter bekend als Alexander Curly) de tekst had geschreven. Helaas voor Brass eindigde zijn bijdrage op de een-na-laatste plaats.  Arjan liet zich niet ontmoedigen en bracht in 1977 zijn debuutalbum ‘Just a little song to you’ uit, dat een bescheiden succes werd. Van deze plaat werd het nummer ‘Samuel’ op singel uitgebracht en haalde het de Tipparade.  Veel later, in 1988, kwam ‘All You Left’  in de Nationale Hitparade nog op #81 terecht.

Na 1977 heeft Brass zich voornamelijk toegelegd op het componeren voor andere artiesten en gewerkt als sessiemuzikant en achtergrondzanger. In 1991 bracht Brass nog één album uit met populaire hits als Nothing compares 2 u, Verdammt, ich lieb’ Dich en Unchained melody, uitgevoerd in een saxofoonarrangement.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01LEONIE197607 wk. – 20
02SAMUEL1977TIPPARADE
03ALL YOU LEFT1988 
04ANNABELLE1977 

De muziek van Arjan Brass staat niet op Spotify.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This