• Twitter
  • Facebook

Credits: Olala

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Angela & The Rude met:

Angelique

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlight op Angelique. Een bijzonder geval, want Angelique was het pseudoniem waaronder de Nederlandse zangeressen, Conny Schouman en Joke de Knegt voor de Nederlandse platenproducent Aad Klaris meerdere liedjes inzongen. Het waren met name ondeugende liedjes. Eénmaal wist Angelique daarmee een hit te scoren: ‘Een beetje geld voor een beetje liefde’. Het was een cover van het winnende Eurovisie Songfestival lied ‘Ein bißchen Frieden’ van de Duitse Nicole.

De Rijswijkse Conny Schouman zong de Nederlandse versie in. Eerst bedoeld als grap, maar vanwege de vele reacties besloot het O lala-label het nummer uit te brengen. Op de B-kant van de singel stond de wals ‘Vader wat klotsen je ballen’. Angelique (Conny Schouman) behaalde hiermee de 2e plaats in de Nederlandse Top 40 in 1982. Een jaar later behaalde Angelique een Tipparade notering voor ‘Vanavond ben ik helemaal alleen’. Opnieuw een cover, ditmaal ‘Save your love’ van Renee & Renato. Deze smartlap werd ingezongen door Joke de Knegt, destijds woonachtig in Wateringen en zangeres van de succesvolle Delftse formatie Flame.

Hierna volgden nog in 1982, 1983 en 1984 de dubbelzinnige: “Oh Edje, kom in m’n bedje / Ik wil je pijpen…”, “Vanavond ben ik helemaal alleen / M’n poesje is helemaal nat”, “De schuine polonaise / M’n Keesie” en “De onthullende story van Angelique / Jungle”.  Conny Schouman bekende bij een interview voor de laatste uitzending van TV Privé aan Henk van der Meijden en het eerste Weekblad Privé, waarin zij destijds de omslag behaalde, dat zij de zangeres achter het pseudoniem Angelique was, voor wat betreft de nummer 1-hit “Een beetje geld, voor een beetje liefde”. Deze onthulling zorgde destijds voor veel opschudding, waardoor de zangeres besloot het bij deze uit de hand gelopen grap te laten en verder terug te keren naar het serieuzere (jazz)repertoire.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01EEN BEETJE GELD VOOR EEN BEETJE LIEFDE198209 wk. – 02
02VANAVOND BEN IK HELEMAAL ALLEEN1983Tipparade

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This