• Twitter
  • Facebook

Credits: Anefo

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na André Rieu met:

André van den Heuvel

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlight op André van den Heuvel. Hij was een gevierd Nederlands acteur en regisseur, die bekend was van vele toneel- en televisierollen en tweemaal een Louis d’Or won. Hij speelde grote rollen in klassieke toneelstukken van Shakespeare, Vondel en Brecht , maar hij was met zijn vrouw Kitty Janssen ook te zien in het lichtere genre. Zo speelde hij in de musical Heerlijk duurt het langst, waarin hij samen met Leen Jongewaard een van de bekendste liedjes van Annie M.G. Schmidt zong: ‘Op een mooie Pinksterdag’. De tekst was van de hand van Annie M.G. Schmidt, de muziek werd gecomponeerd door Harry Bannink. Jongewaard en Van den Heuvel speelden in de musical de rollen van Kees en Ido.

In de woorden van Annie was  dit de inhoud van de musical:  “Hij en Zij, getrouwd, dochtertje van zestien. Hij gaat vreemd met secretaresse. Zij zegt: ‘Kiezen of delen.’ Hij zegt: ‘Kan niet kiezen.’ Zij zegt: ‘Dan het huis uit.’ Hij het huis uit. Zorgen over het dartel levende dochtertje brengen Pa en Moe weer bij elkaar.”  Naast ‘Op een mooie pinksterdag’ stonden er meer bekende nummers in de musical, zoals ‘Zeur niet’ en ‘Het is over’.  Deze productie wordt beschouwd als het begin van de Nederlandse musicaltraditie. “Heerlijk duurt het langst” werd in totaal 543 keer uitgevoerd. De singel ‘Op een mooie pinksterdag’ werd in 1967 uitgebracht en stond 23 weken in de Nederlandse Top 40, met een negende plaats als hoogste notering. De singel ‘Op een mooie pinksterdag scoort zo’n 800.000 streams. Dat is ruim 750.000 streams meer dan ‘Het huwelijk’.

In 1970 bracht van den Heuvel het album ‘Zwart wit’ uit. Andre speelde later in onder meer de TV series Merijntje Gijzen’s Jeugd (1973), Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? (1972-1975) met o.a. Rob de Nijs), Willem van Oranje (1985) als Alva, De Partizanen (1995, KRO) en In naam der Koningin (1996).  Op de hommage-cd voor Jacques Brel zong Van den Heuvel het lied ‘Jef’. Ook speelde hij in meerdere afleveringen van de serie Baantjer als de onderwereldkoning ‘Stille Adriaan’. Bekend werd Van den Heuvel ook met de televisiereclamespotjes van de NMB, eindigend met de zin: ‘De NMB denkt met u mee’.

Hij stopte pas met acteren tegen zijn tachtigste en keerde toen terug naar zijn oude liefde, de beeldende kunst. André overleed op 88-jarige leeftijd in 2016.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This