• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia, Rob Mieremet

Op 20 mei 1972 kwam ‘Hello-A’ van Mouth & MacNeal binnen in de Veronica Top Veertig. Een week eerder werd het nummer door de DJ’s van het zendschip uitgeroepen tot Alarmschijf. ‘Hello-A’ werd geschreven en geproduceerd door Hans van Hemert. De single volgde op de nummer 1 hit ‘How do you do’. De druk lag dus hoog voor het duo Mouth & MacNeal.  Ook bij van Hemert, die eerder ‘How do you do’ schreef. Beide liedjes stond op hun debuut LP ‘Hello and thank you’.

Terwijl ‘Hello-A’, met het zeer opvallende intro, debuteert op nummer 7 in de Veronica Top Veertig, gebeurt er nog iets bijzonders. Bijna gelijker tijd in 1972 waait het succes van Mouth & MacNeal over naar Amerika. ‘How do you do’ debuteert in de Billboard Hot 100 en zal het daar uiteindelijk tot een verdienstelijke 8e plaats schoppen. Het resultaat was daar een gouden plaat voor de verkoop van meer dan een miljoen singles! Er zijn maar weinig Nederlandse acts, die dit ook is gelukt.  Er gaan in totaal ruim vijf miljoen exemplaren van de single over de toonbank.

Het duo bereikt met ‘Hello-A’ ook de 1e plaats in de Veronica Top Veertig. Zes weken hielden Mouth & MacNeal dat vol. O.a. ook in België en Duitsland bereikte ‘Hello-A’ de eerste plaats. In Amerika kwam dit nummer niet zo hoog als ‘How do you do’, misschien mede omdat Mouth & MacNeal niet naar Amerika gingen voor interviews en optredens.  Willem Duyn leed aan een enorme vliegangst en promotie aan de andere kant van de oceaan bleek daarom uitgesloten. Voor alle internationale successen dat jaar sleept het duo in 1972 in Nederland de Exportprijs binnen.

 
Translate »
Share This