• Twitter
  • Facebook

Vandaag viert Mieke Gijs haar 66e verjaardag. Gefeliciteerd! Wij kennen de Belgische zangeres vooral als kindsterretje in de jaren zeventig. Amper elf lentes jong deed ze in het Belgische Arendonk mee aan haar eerste zangwedstrijd. Ze won met haar vertolking van ‘Mama’ van Heintje. In 1971, op dertienjarige leeftijd, bracht ze op het platenlabel RCA haar eerste single uit: Susa Nina. Het nummer werd echter geen hit, net zomin als de volgende singles Tien rode rozen en Fijn dat jij er bent.

Tot Pierre Kartner haar in 1973 onder zijn hoede nam. Samen namen zij het duet ‘Wat een prachtige dag’ op, een vertaling van ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong. De single bereikte de Tipparade van de Nederlandse Top Veertig.  Mieke scoort hier haar eerste hit in 1974 met ‘Een kind zonder moeder’.  Ook het gelijknamige album werd een succes. Daarna is Mieke niet te stuiten: o.a. ‘Zomertijd’, ‘M’n beste vriendin’ en ‘Het leger van werkelozen’ worden hits. Dit laatste nummer was wederom een duet met Pierre Kartner, in samenwerking met het Weesper Mannenkoor en De Kermisklanten. Met Kartner bleef ze intensief samenwerken; hij schreef de meeste van haar liedjes en was tevens haar producer.

In 1976 verscheen het album ‘Zo tussen dromen en ontwaken’. De singles die hiervan werden uitgebracht hadden echter weinig succes. Toch bevat deze plaat een heel bijzonder nummer: ‘Mijn engelbewaarder’. In het liedje, van de hand van Pierre Kartner, wordt beschreven hoe Mieke als 19-jarige in haar auto zit en over de weg rijdt.  Maar niet met haar gedachten erbij, bijna dromend. Net op tijd geeft iets haar een sein, dat er gevaar op de loer ligt, zodat ze niet verongelukt. Op dat moment realiseerde Mieke zich dat er een engelbewaarder bestaat die over haar waakte, en haar behoedde voor de dood. De cover van dit nummer is gemaakt door Marco Schuitmaker, die op weg is naar de eerste plaats in Nederland met zijn versie van ‘Engelbewaarder’.

Hoewel de versie van Mieke geen hit werd, stond de Belgische in 1978 weer in de lijsten met ‘Charlie Chaplin’. Begin jaren tachtig ruilde Mieke Pierre Kartner even in voor Dries Holten. Met hem maakte ze onder andere de singles Dromenland en Als ik jou niet had, beide van oorsprong Duitse schlagers die geschreven waren door Ralph Siegel. Midden jaren tachtig werkte Mieke samen met producer Ad Kraamer. In 1985 bereikte Mieke opnieuw de hitparades met de single ‘Zaterdagavond’, een duet met Dennie Christian.

In 1993 nam Mieke deel aan Eurosong, de Vlaamse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Met het nummer ‘Waarom zou er vrede zijn’ eindigde ze hierbij op de zevende plaats. Drie jaar later ondernam Mieke een tweede poging om voor België naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Tijdens de selectieshow De Gouden Zeemeermin werd ze met haar nummer ‘Op dit moment’ echter uitgeschakeld.  In 2017 bracht Mieke haar laatste album uit: ‘Parels’.

 
Translate »
Share This