Op 17 december 1983 komt Michael Jackson binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Thriller’. Het nummer was de titelsong van zijn meest legendarische album, die hij maakte met producer Quincy Jones. Hun samenwerking startte bij het maken van de LP ‘Off the wall’, wat een groot internationaal succes wordt, maar desondanks niet genomineerd werd voor een Grammy. “Dat zal mij niet nog een keer overkomen!”, verzuchtte Michael tegenover zijn manager.

Voor het maken van het album ‘Thriller’ huurde Jackson de mannen van Toto in, om het merendeel van de songs in te spelen. Het resultaat was, dat ook radiostations, die tot dan toe alleen nummers van witte rockbands als Aerosmith en Styx draaien, ook airplay geven aan Michael. Hij zorgt ook voor een doorbraak op MTV, waar je in de begindagen vooral blanke artiesten met een gitaar of synthesizer zag in video`s. De platenbaas van Michael zet het onwillige MTV onder druk. Geen Michael Jackson op jullie zender? Dan ook geen clips meer van bijv. Bruce Springsteen, Billy Joel en Pink Floyd. MTV koos eieren voor zijn geld.

“Beat It” en “Wanna Be Startin` Something” , afkomstig van het ‘Thriller’ album, bereiken de 1e plaats van de Nederlandse Top Veertig. Nog belangrijker is het feit dat “Thriller” dé inspiratiebron werd voor andere zwarte artiesten. Zij werden zich ervan bewust, dat ook zij in staat waren om miljoenenverkopen te halen. “Thriller” voert 26 weken de 1e plaats aan in de Album chart en staat  precies 2 jaar in de lijst. De videoclip van de titelsong was een doorslaand succes. De clip met de zombies werd op MTV soms twee maal per uur uitgezonden en het muziekstation was maar al te graag bereid om te dokken voor de ‘making of video’ van ‘Thriller’.  De single bereikt de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Het album werd bekroond met acht Grammy Awards, waaronder Album Of The Year.

 
Translate »
Share This