Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 1 maart 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘Down Under’ van Men at Work.  Deze groep werd in 1979 opgericht en ‘Down under’ verscheen in Australië als debuut single. Maar dan wel als B-kantje! De band koos als officiële single voor ‘Keypunch Operator’.

De versie zoals wij `m kennen wijkt iets af van de eerste versie qua tempo en arrangement. In Nederland was ‘Down under’ na ‘’ Who can it be now’(1981) de tweede single. Intussen had Men at Work een platencontract getekend bij Columbia Records. Bij dit label verscheen hun debuutalbum ‘Business as Usual’.   Colin Hay was één van de oprichters en één van de schrijvers van ‘Down under’. Hij legt uit waar het nummer, dat tot een klassieker is uitgegroeid, over gaat:

“Het refrein gaat eigenlijk over de ‘verkoop’ van Australië op een aantal manieren, de over-ontwikkeling van het land. Het is een nummer over het verlies van de geest van het land. Eigenlijk gaat het over het plunderen van het land door hebzuchtige mensen. Uiteindelijk juichen we het land toe, maar niet op een nationalistische manier en niet terwijl we met vlaggen zwaaien. Het is meer dan dat.”  De single bereikt de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This