• Twitter
  • Facebook

Credits: Virgin

Op 16 maart, maar dan in 1991, komt ‘Unfinished Sympathy’ van Massive Attack binnen in de Nationale Hitparade. Het nummer werd geschreven door de Britse formatie en verscheen op hun debuutalbum ‘Blue Lines’. Persoonlijk beschouw ik deze singel als de allerbeste uit de nineties. Sowieso is ‘Unfinished sympathy’ een absolute klassieker in het dance genre. Met de mix van hiphop, popmelodieën, reggaeritmes, soul en trippy dancebeats creëerde Massive Attack een nieuw hypnotiserend genre: triphop.

In ‘Unfinished Sympathy’ is een sample verwerkt van Mahavishnu Orchestra and John McLaughlin met “Planetary Citizen” (1976). Daarnaast speelt een orkest van veertig man mee. De zangstem is die van Shara Nelson, die in de begindagen van de groep een grote rol speelt. Later zal ze Massive Attack verlaten, om een solo carrière te starten. De video van ‘Unfinished sympathy’ werd in één shot opgenomen in Los Angeles en maakte gebruik van vertragingstechnieken, iets wat uniek was in die tijd. De singel werd Alarmschijf en bereikte de tweede plaats in de Nationale Hitparade. In de Nederlandse Top 40 behaalde Massive Attack de eerste plaats.

Vanwege de Golfoorlog (1990-1991) en de publieke druk om woorden in verband met oorlog te vermijden, werd de naam van de band op hun platen tijdelijk weergegeven als Massive. De groepsnaam werd niet gewijzigd, maar de naam werd niet meer in zijn geheel op hoes en label afgebeeld.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This