Vandaag viert Mark Farner zijn 72e verjaardag. Hij is de zanger van de Amerikaanse band Grand Funk Railroad. Zelf noemen ze zich ook wel Grand Funk. GFR ontstond uit een solide arbeidersklasse van Flint, Michigan, die een grondslag was voor een nieuwe generatie van rockers. Mark Farner (zang/gitaar/mondharmonica/toetsen), Don Brewer (drums/zang) en Mel Schacher (basgitaar/zang) vormen Grand Funk Railroad in 1969 na het uiteenvallen van “Terry Knight and the Pack”. Terry Knight werd producer van de eerste GFR platen.

Hun eerste elpee “On Time” en de tweede elpee “Grand Funk” verschenen nog in datzelfde jaar. Het meest opvallende van de groep was de rauwe blues-rock klank van de gitarist Mark Farner. Zijn stijl is een vervolg op de rockgitaarevolutie van de gitaarhelden uit de jaren zestig.  Hun doorbraak kwam tijdens het Atlanta Pop Festival. Het derde album “Closer To Home” in 1970 was anders in vele aspecten, de muziek meer gepolijst en de teksten diepzinniger. De opname van het tweede Atlanta Pop Festival in 1970 werd gebruikt voor “Live Album”.

In Nederland is Grand Funk Railroad vooral bekend geworden van de single ‘Some kind of wonderful’. In 1975 bleef de single hangen in de Tipparade, maar werd vier jaar later alsnog een hit. In Amerika bereikte de rocktrack de 3e plaats in de Billboard Hot 100.  Na het uitbrengen van het album ‘Good Singin’ Good Playin'(1976),  geproduceerd door Frank Zappa, viel de band uit elkaar. Er volgden meerdere comebacks. Vorig jaar vierde de band hun 50-jarig bestaan met hun “Celebrating 50 Years of Funk” tour.

 
Translate »
Share This