Vandaag viert Marianne Rosenberg haar 66e verjaardag. Gefeliciteerd!  Haar muzikale carrière begon al op haar vijftiende, toen ze een talentenjacht won. Datzelfde jaar nog mocht ze een singletje opnemen dat een bescheiden hit werd in Duitsland. In 1975 deed ze mee aan de Duitse voorronde voor het Eurovisiesongfestival met het liedje ‘Er gehört zu mir’. Het lied werd slechts 10de in de voorronde, maar wie maalt daarom als het liedje uiteindelijk uitgroeit tot een ware klassieker in Duitsland en een culthit blijkt voor Songfestival fans.

Met de single ‘Ich bin wie du’ (1975) scoorde Rosenberg een internationale hit. In Nederland bereikte de single de 2e plaats in zowel de Nederlandse Top Veertig als de Nationale Hitparade.  Bij onze zuiderburen bereikt het zelfs de top positie.  Dat alles was een heel stuk beter dan in haar eigen land, waar het opmerkelijk genoeg bleef steken op #18. Het liedje was geschreven door producer Joachim Heider en componist Gregor Rottschalk (onder het pseudoniem Christian Heilburg) en stond op haar gelijknamige album.

Ook met ‘Lieder der Nacht’ behaalde Marianne een groot succes. Dat nummer was een vertaling van ‘Tout peut arriver au Cinema’, waarmee ze in 1976 meedeed aan de Luxemburgse voorronde voor het Eurovisiesongfestival.  In de jaren tachtig veranderde Rosenberg van sound en schakelde over naar de Neue Deutsche Welle. Dat leverde haar hier in Nederland geen succes meer op. In Duitsland is Marianne nog altijd een populaire zangeres. ‘Ich Bin Wie Du’ scoort elk jaar trouw in de Top 2000 van NPO Radio 2.

 
Translate »
Share This