• Twitter
  • Facebook
Credits: Hans van Dijk, Anefo, Wikipedia

Zojuist is bekend geworden, dat Margriet Eshuijs is overleden. Haar partner Maarten Peters, maakte bekend dat zij afgelopen donderdag op 70-jarige leeftijd is gestorven. Margriet was vooral succesvol als zangeres van de band Lucifer, die in de jaren zeventig menig grote hit scoorde. De allergrootste was toch wel ‘House for sale’ uit 1975. Het nummer stond op de LP ‘As we are’. Margriet begon haar carrière als zangeres van Lucifer in 1972. O.a. Henny Huisman maakte ook deel uit van de groep.

Lucifer kreeg in 1974 een contract bij EMI.  Voor de eerste LP ‘As we are’ werd gekozen voor een combinatie van eigen nummers, aangevuld met enkele covers van andere artiesten en verder nog twee gezamenlijke nummers van Gloria Sklerov en Harry Lloyd. Eén van de nummers was ‘House for sale’ dat Sklerov aan Peter Schoonhoven van EMI had voorgespeeld, toen hij in 1973 een bezoek aan Garrett Music bracht. Eenmaal in Nederland overhandigde hij de demo aan Hans Vermeulen die de arrangeur/producent voor de groep was, met de suggestie het door Lucifer te laten uitvoeren. ‘House for sale’ werd de eerste single van de groep en ook meteen hun doorbraak in 1975. Het liedje behaalde de 4e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

Maar in 1978 ontbond Margriet de groep: de kosten om de band in stand te houden was niet langer te dragen. Margriet gaat solo.  Ze brengt een jaar later met producer Tom Salisbury en enkele Amerikaanse studiomuzikanten het album ‘On The Move Again’ op. Het levert haar een Edison op, maar echt commercieel succes blijft uit.  In 1981 brengt ze onder de naam Margriet Eshuijs Band de LP ‘Right On Time’ uit, waarbij Margriet bijgestaan wordt door Peter Schön, Lex Bolderdijk, Jan Hollestelle en Ton op ‘t Hof. De single ‘Black Pearl’ wordt de gedroomde hit.  Naar aanleiding van de single mocht de band optreden in clubs, in festivals, waaronder Parkpop, en in radioprogramma’s, waaronder Countdown Café.  In 1982 ontvangt Margriet Eshuijs een Edison voor Beste Popalbum (Right On Time) en Beste Popsingle (Black Pearl).

Daarna bleef hitsucces bleef grotendeels uit. Toch bleef Eshuijs zich inzetten in het maken van muziek. Ze maakte deel uit van verschillende bandjes en maakte meerdere soloalbums met haar partner en liedjesschrijver Maarten Peters. Daarnaast was Margriet docent op het conservatorium. Eshuijs werd in 1999 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Eshuijs was al enige tijd ernstig ziek.

 
Translate »
Share This