• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en Geluid, AVRO, Wikipedia

Op 22 november 1975 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘When you’re gone’ van Maggie MacNeal. Het zou een grote hit worden in Nederland en ook een internationaal succes.  Zo bereikt dit nummer zelfs een nummer 1-hit in Brazilië en levert het haar daar een tournee én een gouden plaat op.  De carrière van Sjoukje van `t Spijker start in 1971. Na een klassieke zangopleiding in haar jeugd doet ze in `71 auditie bij platenmaatschappij Phonogram. Onder leiding van producer Hans van Hemert neemt ze in hetzelfde jaar haar eerste single’ I Heard It Through the Grapevine’ op. Het wordt geen hit, maar is wel de startschot van een lange en succesvolle carrière.

Het platenlabel koppelt Sjoukje aan Willem Duyn en het duo Mouth & macNeal wordt geboren.  Zowel Willem als Sjoukje stonden onafhankelijk van elkaar onder contract bij het label Phonogram. Met de eerste single ‘Hey you love’ was het meteen raak: het werd een top tien hit. In de periode 1971 tot en met 1974 volgden vele successen, waaronder twee nummer 1 hits: ‘How do you do’ en ‘Hello-A’. Met ‘How do you do’ bereikt het tweetal ook de top tien van Amerika. In 1974 werden Mouth & MacNeal afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival. In Brighton verovert het duo de 3e plaats in de finale. Aan het einde van dat jaar valt het duo met een klap uit elkaar.

Willem Duyn gaat verder als Big Mouth met Little Eve en Maggie begint samen met haar man Frans Smit, een band: de Maggie MacNeal Band. Nog in hetzelfde jaar 1975 volgen twee solo hits: ‘Nothing else to do’ (Alarmschijf) en ‘When you`re gone’. Aan die laatste werkte het Gewestelijk Orkest mee. ‘When you’re gone’ schreef Sjoukje samen met haar man Frans. Het nummer bereikt de 4e plaats in de Nationale Hitparade. Meerdere solo hits voor Maggie zullen volgen, zoals ‘Terug naar de kust’ en ‘Amsterdam’.

 
Translate »
Share This