• Twitter
  • Facebook
Foto : Beeld en Geluid, AVRO , Wikipedia

Op 11 juni 1948 werd Lynsey de Paul geboren. Vandaag zou de Britse zangeres 74 jaar zijn geworden, maar helaas: ze overleed in 2014 volkomen onverwacht. Lynsey vierde haar doorbraak in 1972. Eerst als songwriter: zo pende ze het nummer ‘Storm in a Teacup voor The Fortunes, ‘die er in Engeland een top 10 hit mee scoorden. Als kind studeerde Lynsey op piano en op amper 16 –jarige leeftijd ging ze naar de kunstacademie. Ze ontwikkelde daar haar tekentalent, dat haar later goed van pas kwam, toen ze platenhoezen ging ontwerpen.

Nadat ze succes kreeg als songwriter, kreeg ze een platencontract aangeboden van Gordon Mills. Hij maakte eerder wereldsterren van Tom Jones, Engelbert Humperdinck en Gilbert o’Sullivan. Met haar debuutsingle ‘Sugar Me’ was het meteen raak. Het nummer stond 4 weken nummer 1 in de Top 40 van Veronica. Met de opvolger ‘Won`t Somebody Dance With Me’ had ze een smaakvolle opvolger afgeleverd, dat echter niet zo`n grote hit werd. Ze sleepte er wel een prestigieuze Ivor Novello Award mee in de wacht.

Ondertussen bleef Lynsey ook schrijven voor andere artiesten, zoals Ringo Starr, Continental Uptight Band en Vera Lynn. Ook schreef ze hits voor collega-artiesten, zoals Shirley Bassey en The Real Thing.  In 1977 deed Lynsey de Paul mee aan het Eurovisie Songfestival. Samen met Mike Moran vertegenwoordigde ze Engeland met ‘Rock Bottom”. Daarmee eindigde het duo op een verdienstelijke 2e plaats in de finale achter Frankrijk. Lynsey overleed op 64-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hersenbloeding.  Lynsey had (kortstondige) relaties met een aantal beroemdheden, onder wie Ringo Starr, James Coburn, Sean Connery, Bernie Taupin en Dudley Moore.

 
Translate »
Share This