Op 10 maart 1973 komt ‘Walk on the wild side’ van Lou Reed binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer gaat over travestieten, die, om dollars te verdienen, de grote stad intrekken om de prostitutie in te gaan. In ‘Walk on the wild side’ komen namen voorbij als Holly, Candy en Jackie. Deze namen blijken afgeleid te zijn van bezoekers van Andy Warhol`s exlusieve club The Factory. Hier hingen kunstenaars, muzikanten en hippe vogels rond. Zoals Lou Reed dus!

Reed was samen met John Cale het gezicht van de band The Velvet Underground. Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva’s Operation).

In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. In 1972 had hij zijn grootste single-hit: ‘Walk on the Wild Side’, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson). Het nummer bereikte de 21e plaats in de Veronica Top Veertig. Met ‘Perfect Day’ scoorde hij pas in 1997 zijn eerste en enige top tien hit in Nederland. Lou Reed overleed in 2013 aan een leverziekte.

 
Translate »
Share This