• Twitter
  • Facebook
Credits: Epic Records, Wikipedia

In de Kluis van de Flops vinden we vandaag de band Looking Glass. In de zomer van 1972 wisten ze in internationaal te scoren met hun single ‘Brandy’ (You`re a fine girl). Het nummer kreeg ook de nodige aandacht in Nederland, want op Hilversum 3 werd het nummer uitgeroepen tot Troetelschijf.  Eind jaren zestig werd Looking Glass geformeerd als studentenband in het Amerikaanse New Jersey.  In 1972 was ‘Golden rainbow’ hun eerste single. Een hit werd het niet, maar de opvolger ‘Brandy’ wel.

‘Brandy (You`re a fine girl)’ werd geschreven door gitarist en co-vocalist Elliot Lurie en was geplukt van hun debuut LP “Looking Glass’. Het was voor de band en Robert Mandel (Epic Records Promotion Manager) lastig om uit te zoeken welk nummer op single moest uitkomen. Mandel besloot de proefpersing van het album te testen in Washington, D.C.

Destijds was WPGC AM/FM een van de toonaangevende Top 40-stations in het land. Harv Moore (programmadirecteur) testte de nummers op de radio. Er sprong er één uit: ‘Brandy’ (You` re a fine girl). Moore vertelde, dat “het schakelbord oplichtte als een kerstboom”. Hij zei dat hij in zijn 15 jaar bij de radio nog nooit zo’n reactie op een plaat had gekregen. Op basis van de airplay op WPGC en alle andere Top 40-stations die volgden, bracht Epic Rush de single ‘Brandy’ uit. Een gouden keuze! De single belandde op de eerste plaats in Amerika Er werden er meer dan een miljoen van verkocht en leverde de groep een gouden plaat op. Het succes in Nederland was mager: vijf weken Tipparade. Vanaf vandaag vind je ook Looking Glass op een hele speciale Spotify playlist: Kluis van de Flops. Voor de liefhebbers!

 
Translate »
Share This