Vandaag viert Lisa Stansfield haar 56e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse zangeres scoorde haar grootste hits in de late jaren 80 en de vroege jaren 90. Op veertienjarige leeftijd won ze een talentenjacht georganiseerd door een plaatselijke krant, waarna ze haar televisiedebuut kon maken.

In 1983 vormde ze samen met twee vriendinnen van school de groep Blue Zone. Hun eerste single ‘On Fire’ uit 1987 was aanvankelijk populair, maar werd uit de handel genomen na een grote brand op het Londense Metro station King’s Cross, die tientallen mensen het leven kostte.

In 1989 kwam de grote doorbraak, toen Stansfield het nummer ‘People hold on’ van Coldcut mocht inzingen. Dit nummer werd een grote internationale hit, waarna Stansfield een solocarrière begon. Haar eerste single ‘All Around the World’ werd een nummer 1-hit in Nederland begin 1990. Grappig detail: het nummer werd geschreven door Ian Devaney en Andy Morris, de twee leden, met wie ze eerder Blue Zone vormde.

Later volgden nog enkele kleinere hits, waaronder ‘Change’ en ‘All Woman’. Ze won drie Brit Awards in de categorieën voor beste vrouwelijke nieuwkomer (1990) en was in 1991 en 1992 uitgeroepen tot beste vrouwelijke artiest. In 1999 maakte Stansfield haar acteerdebuut in de film Swing waarvoor ze ook enkele nummers had opgenomen. In 2018 kwam haar laatste album uit: ‘Deeper’.  Ze toert ook nog steeds. Zo geeft ze deze zomer een aantal concerten in Engeland.

 
Translate »
Share This