• Twitter
  • Facebook
Foto: Warner Bros, Billboard, Wikipedia

Vandaag viert Lindsey Buckingham zijn 73e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaanse muzikant is bekend geworden als de gitarist en zanger van Fleetwood Mac van 1975 tot 1987 en 1997 tot 2018. In april van dat jaar werd hij uit de groep gegooid na een conflict over nieuwe tournees. Er is intussen wel een schikking overeengekomen met de rest van de band, met wie hij zoveel succes scoorde vanaf de seventies.

Na het vertrek van Peter Green trokken drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie de muzikanten Christine Perfect, Stevie Nicks én Lindsey Buckingham aan. Het verhaal gaat dat Nicks alleen werd aangenomen door Fleetwood, omdat hij Buckingham graag in zijn gelederen zag. Met het album ‘Fleetwood Mac’ scoorde de band in de nieuwe samenstelling een enorm succes. De single ‘Rhiannon’ iss uitgegroeid tot een al time classic. De opvolger ‘Rumours’(1977) werd het artistieke hoogtepunt en tegelijkertijd een bestseller, met meer dan 40 miljoen verkochte platen. De nummer 1 hit ‘Go Your Own Way’, ‘Don`t Stop’ en ‘Dreams’ komen o.a. van dit album. Maar Lindsey werkte aan veel meer succesvolle songs mee, zoals ‘Rhiannon’, ‘Big love’ en ‘Little lies’.

Buiten Fleetwood Mac maakte Buckingham zes solo- en drie live albums. ‘Trouble’ (1981) werd zijn grootste single succes. Als bandlid van Fleetwood Mac trad Lindsey Buckingham in 1998 toe tot de Rock and Roll Hall of Fame. In 2003 en 2004 deed hij nog een internationale tour met Fleetwood Mac naar aanleiding van het album ‘Say you will’.  Vijf jaar later ging hij, samen met de andere (ex-)bandleden van Fleetwood Mac, weer op tournee. In 2014-2015 vond de On with the show tour plaats waarbij twee concerten in het Ziggo Dome. Vier jaar terug, op 9 april 2018, werd bekend dat Buckingham was ontslagen bij de band. Hij werd vervangen door Neil Finn (Crowded House) en Mike Campbell (afkomstig van Tom Petty & the Heartbreakers).

 
Translate »
Share This