• Twitter
  • Facebook
Credits: _Rob-Bogaerts-Nationaal-Archief-Wikipedia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022. Alle platen checken? Op naar de Spotify playlist!

Ditmaal grijpen we in de Kluis van de Flops naar ‘Blue bayou’. Het is een nummer dat geschreven werd door Roy Orbison en zijn muzikale partner Joe Melson.  Roy Orbison nam het nummer in 1961 op en bracht het voor het eerst uit in 1963. Het was het B-kantje van zijn single ‘Mean woman blues’.   te vinden op zijn LP ‘In dreams’. Orbison bracht het nummer uit als B-kant van de single ‘Mean woman blues’. Later bracht Orbinson het alsnog als A-kantje uit.

Het lied gaat over een man die zijn liefde heeft achtergelaten on Blue Bayou (bayou = nat en laag gebied met rivieren of kreken). Dagelijks werkt hij tot zonsondergang en hij spaart cent voor cent (saving nickles saving dimes), totdat hij weer terug kan gaan naar zijn thuis, zijn vrienden en zijn geliefde. In de versie van Roy Orbinson behaalde de single de eerste plaats in Australië en ook in Engeland werd het een grote hit.

Toch wist Linda Rondstadt met haar cover versie het succes van Oorbinson te overtreffen. Haar versie stond op de LP ‘Simple dreams’ uit 1977. Niemand minder dan Don Henley van The Eagles leverde de backing vocals.   ‘Blue bayou’ behaalde in Rondstadt’s versie een 2e plaats in Amerika en verkocht er meer dan een miljoen singles. Ook in Canda belandde deze versie op nummer 2 en in Australië op nummer 3. En Nederland? Daar belandde het nummer op de B-kant van de single ‘It’s so easy’. ‘Blue bayou’ stond 15 jaar genoteerd in de TOP 2000 van radio 2 maar is al jaren afgeserveerd. Maar niet in deze Kluis. Een pareltje!

 
Translate »
Share This