Len Barry is overleden. Hij was een Amerikaanse zanger, songwriter, muziekproducer en auteur. Aan het begin van zijn muzikale carrière zong Len Barry tijdens zijn militaire diensttijd in een band van de United States Coast Guard in Cape May. Na zijn ontslag bij het leger ging hij terug naar zijn geboortestad Philadelphia en werd zanger van The Dovells. Met deze band had hij in 1961 een miljoenenseller met de song ‘Bristol Stomp’. Vanaf 1964 ging Barry solo aan de slag.  Een jaar later kreeg hij bij Decca Records een tweejarig contract en met zijn eerste single ‘Lip Sync’ scoorde hij een bescheiden hit in Amerika.

Zijn grote doorbraak kwam met het nummer ‘1-2-3’ in 1965, dat het schopte tot de 2e plaats in de Billboard Hot 100. Er werden er daar een miljoen platen van verkocht en leverde hem een gouden plaat op. ‘1-2-3’ was Len`s enigste hit in de Veronica Top Veertig, waar het de 20e plaats bereikte. De opvolgende singles ‘Like a baby’ en ‘Somewhere’ werden in Amerika nog redelijk grote hits. Een switch naar het label RCA Victor bracht hem geen nieuw succes.  Een overstap naar Amy Records, Scepter Records en Buddah Records evenmin. Zijn laatste single verscheen in maart 1973 bij Paramount Records.

Als songwriter had Len Barry succes met zijn eigen ‘1-2-3’, maar bijvoorbeeld ook met Chubby Checker’s hit ‘Hey You Little Boo-Ga-Loo’. Barry werkte ook als muziekproducer en werkte in 1969 intensief samen met de studioband The Electric Indian. Onder zijn leiding ontstonden onder andere de titels ‘Keem-O-Sabe’ en ‘Land of 1000 Dances’, die de Amerikaanse hitlijst behaalden. ‘Keem –O-Sabe’ behaalde de 19e plaats in de Veronica Top Veertig. Len Barry was al geruime tijd ziek. Hij overleed gisteren op 78-jarige leeftijd aan myelodysplasie, een kanker van het beenmerg.

 
Translate »
Share This