Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 29 juni 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘There’s a Guy Works Down the Chip Shop Swears He’s Elvis’ van Kirsty MacColl.  Het nummer van de roodharige Britse was afkomstig van Desperate Character’’ , haar debuut LP.  Het werd een bescheiden hit in de Nederlandse Top Veertig.  De release volgde o.a. op het zelfgeschreven ‘They don`t know’, dat flopte. (Tracey Ullman wist er in 1983 een top 10 hit mee te scoren in Nederland)

Een tweede album werd opgenomen maar bleef op de plank liggen doordat het label Stiff Records failliet ging en niemand haar contract wilde overnemen. Maar enkele jaren daarna belandde Kirsty op de 7e plaats in de Britse charts met ‘A brand new England’, een cover van Billy Braggs. Op haar verzoek schreef Billy er een extra couplet bij. Daarnaast deed ze veel sessiewerk als achtergrondzangeres en droeg vaak bij aan albums die werden geproduceerd door haar man Steve Lillywhite (waaronder albums van Morrissey, Van Morrison en de Talking Heads). In 1987 werd ‘Fairytale of New York’, haar duet met Shane MacGowan van The Pogues, uitgebracht en het groeide uit tot haar grootste hit. Het nummer werd meerdere malen met succes uitgebracht.

Kirsty heeft daar zelf niks meer aan: tijdens een vakantie in Mexico met haar familie in 2000 werd ze tijdens het duiken geraakt door een motorboot en stierf ter plekke. De bestuurder van de boot was schuldig, maar met 40 euro boete was de zaak afgedaan. Hoe de bestuurder er zo gemakkelijk van af kwam?  De boot bleek eigendom van een invloedrijke miljonair, die al zijn connecties gebruikte om het onderzoek te frustreren om zodoende zelf buiten schot te blijven. Triest.

Billy Bragg brengt Kirsty MacColl tijdens zijn live-optredens nog steeds een bescheiden hommage door het extra couplet van ‘A New England’ steevast aan haar op te dragen.

 
Translate »
Share This