Op 11 maart 1978 komt Kate Bush binnen in de Nederlandse Top veertig met ‘Wuthering heights’. Het is het laatste liedje dat Kate schrijft voor haar debuutalbum ‘The Kick Inside’. Het nummer is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Emily Brontë. Kate las het en kwam er achter dat de schrijfster op dezelfde dag (30 juli) jarig is als zijzelf. Haar platenlabel EMI hoort er geen single in, maar de pas 19-jarige Kate dringt aan en:  de debuutsingle slaat in als een bom. ‘Wuthering Heights’ stond in Engeland vier weken lang op de eerste plaats van de hitlijsten.

Ook Nederland viel voor Kate`s debuut, nadat ze te zien was bij AVRO`s Top Pop. Haar eclectische muziekstijl, bijzondere stemgeluid én dans zorgden ervoor dat het kunstzinnige nummer in je hoofd bleef zitten. Kate`s debuutalbum ‘The Kick Inside’ werd zowel artistiek als commercieel hoog gewaardeerd. De plaat, geproduceerd door David Gilmour, bevatteook  hits zoals “Them Heavy People” en het verstilde “The Man With The Child In His Eyes”.

David Gilmour wordt haar ontdekker en mentor genoemd, omdat hij haar zowel financieel als moreel steunde tijdens het opnemen van haar eerste demo’s en haar verder promootte bij zijn eigen platenmaatschappij, EMI. Volgens popcritici zijn Gilmour’s invloeden op iedere track duidelijk te horen. In 1978 ontving Kate Bush voor ‘Wuthering Heights’ een Edison award voor single van het jaar. Het nummer behaalde de 4e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This