• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid, Wikipedia

Vandaag viert Kamahl zijn 88e verjaardag. Gefeliciteerd!  We kennen hem natuurlijk van die hele grote hit uit 1975: ‘The elephant song’. Met dank aan Hans van Hemert. De Nederlandse producer stond bij een grote show voor het World Wildlife Fund voor een dilemma: “Ik wil iemand die de klasse heeft om een koninklijk gala af te sluiten.” Nadat Frank Sinatra(!) het liet afweten, was goede raad duur. Van Hemert vroeg vervolgens aan de vicepresident van PolyGram om hem opnames te sturen van zangers die “de grootsheid hebben om te stralen in een koninklijk feest”. Uit deze selectie  werd Kamahl verkozen om onderdeel te zijn van de muzikale finale van de televisiespecial voor het Wereld Natuur Fonds.

De van oorsprong uit Maleisië afkomstige zanger was in Nederland nog een grote onbekende. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Australië, waar hij in 1969 doorbrak als zanger. In de periode tot 1975 wist hij in Australië al meer dan een miljoen albums te verkopen. ‘The Elephant Song’ werd in Nederland geschreven door Hans van Hemert, Gregor Frenkel Franck en Roger Woddis en was een pleidooi tegen het uitmoorden van olifanten (“People kill without regret, although they fly by jumbo-jet”). De single stond 5 weken nummer 1 in de Nederlandse Top Veertig. Ook al was dit een hit in 1975, het onderwerp is nog steeds actueel omdat de natuur en het klimaat meer dan ooit onder druk staan door het gedrag van mensen.

Latere successen als ‘Chanson d’amour’, ‘White Christmas’, ‘Save the Oceans of the World’ en ‘Save the Whale’ haalden nog wel de hitparades, maar een nummer 1-positie was niet meer weggelegd voor Kamahl.

 
Translate »
Share This