• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en Geluid, ESF 1976, Wikipedia

Vandaag zou Jürgen Marcus zijn verjaardag vieren. De Duitse schlagerzanger overleed echter in 2018 vlak voor zijn 70e verjaardag. Marcus studeerde af als monteur. Hij begon op te treden in beatbands in zijn thuisstad. In 1967 won hij het Europafestival in Brussel. In 1968 en 1969 was hij succesvol bij het beatfestival van Recklinghausen. Eveneens in 1969 speelde hij de rol van Claude in de Duitse versie van de musical Hair.

In 1970 nam producent Jack White de blonde zanger onder zijn vleugels. Hij bracht zijn eerste single uit, ‘Nur du’, een vertaling van ‘El Condor Pasa’ van Simon & Garfunkel. Bij White bracht hij 23 singles en verschillende albums uit tot hij in 1979 bij hem wegging. Top 10-hits uit die tijd waren ‘Eine Neue Liebe Is Wie Ein Neues Leben’ en ‘Ein Festival der Liebe’. Met ‘Ein Lied zieht hinaus in die Welt’ nam Marcus deel aan de Duitse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Hij eindigde slechts als 9e. Maar met het nummer scoorde hij een grote hit in de Veronica Top Veertig.  Een jaar later waagde Jürgen zijn kans voor Luxemburg en met het Franstalige ‘Chanson pour ceux qui s’aiment’ werd hij 14de op het songfestival in Den Haag.

Hij kwam in het nieuws met geruchten over zijn homoseksualiteit, die hij eerst ontkende, maar vanaf 1998 woonde hij met zijn partner Nikolaus Fischer en manager in München. In 1998 deed hij met ‘Mach’s gut bis zum nächsten Leben’ mee aan de Grand Prix des Schlagers, waar hij 6de werd. In 2011 verscheen nog zijn album ‘Zeit-reif’.

 
Translate »
Share This