Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 14 december 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘I`ll find my way home’ van Jon & Vangelis.  Deze sferische samenwerking tussen Yes-zanger Jon Anderson en de Griekse componist is niet geheel toevallig. Zij leren elkaar kennen wanneer Vangelis voor korte tijd deel uit maakt van Yes.

In 1980 werd ‘I hear you now’ hun eerste gezamenlijke hit. Anderson had toen zojuist afscheid genomen van Yes na voltooiing van het album “Tormato”. Nummers als “Roundabout” en “Wonderous Stories” werden internationale hits met Anderson. Daarnaast maakte Yes pareltjes als ‘Close to the edge’ en ‘Yours is no disgrace’.

Het nummer ‘I’ll find my way home’, dat beide mannen samen schreven, was de tweede. De song afkomstig van de tweede persing van het gezamenlijke album ‘The Friends Of Mr. Cairo’.  Aanvankelijk was het bedoeld als een losse single. In het voorjaar van 1982 bereikt het nummer de 4e plaats in de Nederlandse Top Veertig. 

Een jaar later zou het tweetal nog het nummer ‘He is sailing’ uitbrengen, maar deze bleef steken in de Tipparade.  Datzelfde jaar (1983) keerde Jon Anderson terug bij Yes, wat de wereldhit “Owner Of A Lonely Heart” opleverde. Het nummer was geschreven door het indertijd nieuwe bandlid Trevor Rabin. Deze track zou uitgroeien tot de grootste hit voor Yes. In Amerika bereikte ‘Owner of a lonely heart’ de nummer 1 positie.

 
Translate »
Share This