Vandaag viert Jon Anderson zijn 75e verjaardag. Hij begon zijn carrière als vrachtwagenchauffeur en melkboer, maar belandde uiteindelijk in de muziek. Eigenlijk al heel vroeg, want op 8-jarige leeftijd speelde hij op een wasbord (!) bij The Little Jon Skiffle Group. Zijn broer Tony haalde hem later naar The Warriors. In 1968 ontmoette Jon bassist Chris Squire en samen richtten ze Yes op: één van de beste progressieve rockbands.

Anderson was de drijvende kracht in de beginjaren van Yes. Hij noemde zichzelf dan ook de “team-captain”. Ondanks zijn beperkte instrumentale capaciteiten had Anderson een bepalende rol voor de richting die Yes ging. In 1980 zou Anderson met zijn unieke stem afscheid nemen van de band, na voltooiing van het album “Tormato”. Nummers als “Roundabout” en “Wonderous Stories” werden internationale hits met Anderson.

In 1983 keerde hij terug bij Yes, wat de wereldhit “Owner Of A Lonely Heart” opleverde. Ook solo ging het hem voor de wind. Dat leverde hem o.a. de hit “Surrender” op. Met Vangelis maakte hij de top 10 hits “I Hear You Now” en “Somehow I`ll Find My Way Home”.

 

 

 
Translate »
Share This