• Twitter
  • Facebook

Credits: CBS

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor ‘Folsom prison blues’ van Johnny Cash. Het door hemzelf geschreven nummer verscheen voor het eerst als singel in 1955. Twee jaar later belandde het tevens op zijn debuutalbum ‘With His Hot and Blue Guitar’. Een liveversie, opgenomen in de Folsom State Prison, werd in 1968 uitgebracht en werd een grote hit in Amerika.

Johnny raakte geïnspireerd om het nummer over het leven in de gevangenis te schrijven tijdens zijn stationering in West-Duitsland in 1953. Om precies te zijn: hij was toen gelegerd in Landsberg (West-Duitsland), waar hij in de United States Air Force diende.  In de tekst van ‘Folsom Prison Blues’ kroop  Cash in de huid van een gevangene van de Folsom Prison. Hij fantaseerde een reden waarom de hoofdfiguur daar vastzat. Johnny: “Ik zat daar met mijn pen in mijn hand en ik probeerde te bedenken wat de ergste reden zou kunnen zijn om iemand te vermoorden.” Die gedachtegang leidde tot een van zijn bekendste songteksten: “I shot a man in Reno, just to watch him die”.

Voor de melodie van ‘Folsom prison blues’ was Cash geïnspireerd geraakt door het nummer ‘Crescent city blues’ van Gordon Jenkins uit 1953. De naam Jenkins stond oorspronkelijk niet als credit op de hoes van “Folsom Prison Blues” vermeld, maar nadat het nummer aan het begin van de jaren populair werd, moest Cash dokken. Jenkins had een rechtszaak tegen hem aangespannen en won. Cash moest ongeveer $75.000 betalen aan Jenkins.

De live uitvoering van ‘Folsom Prison Blues’ leverde Cash een Grammy op. Deze versie bereikte in Amerika de eerste plaats in de Billboard Hot Country Songs Top 100. In Engeland kreeg Cash goud uitgereikt voor de live-uitvoering van de singel. In Nederland haalde ‘Folsom Prison Blues’ zelfs de Tipparade niet.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This