• Twitter
  • Facebook
Credits: Eric Koch, Anefo, Wikipedia

Afgelopen zondag is in een Eindhovens verzorgingstehuis zanger John Lamers overleden. Hij was in de jaren zestig met verschillende single succesvol in de Veronica Top Veertig. Als 16-jarige nam hij deel aan een talentenjacht, georganiseerd door Johnny Hoes, waar hij als 2e wist te eindigen. Begin sixties, toen hij aan het Cabaret der Onbekenden had meegedaan. Deze wedstrijd bracht hem in contact met het Skyline Quartet. Ze besloten samen verder te gaan als John Lamers with Cees & his Skyliners. John was binnen deze groep de zanger en gitarist.

De groep bracht twee Engelstalige singletjes uit, maar die werden geen succes. Stadsgenoot Peter Koelewijn wist John Lamers in 1961 te overtuigen om het eens in het Nederlands te proberen.  Dat leverde een bescheiden hit op met de Nederlandstalige single ‘Crazy love’. Daarna volgden meerdere singles van de band, in het Engels, Nederlands en ook in het Duits. In 1965 koos John Lamers voor een solo carrière richtte zich enkel nog op Nederlandstalige materiaal.

Dat betekende zijn definitieve doorbraak als artiest. In 1966 scoorde hij een grote hit in de Veronica Top Veertig met ‘Ik bewonder jou’, een vertaling van ‘Si Tu N’y Crois Pas’ van Guy Mardel uit 1964.   In 1968 had hij ook succes met ‘Roosmarie’ en ‘Costa Brava’. Deze nummers stonden samen genoteerd met de uitvoeringen van respectievelijk Peter Orloff en Digno Garcia y Sus Carios. In 1969 nam John deel aan het Nationale Songfestival, maar eindige onderaan met zijn bijdrage ‘Als een donderdag’. Lamers zag zijn muziek carrière slechts als hobby. Doordeweeks werkte hij als staffunctionaris bij een Brabantse textielfabrikant.  In 1972 kwam de zangcarrière van John Lamers abrupt ten einde na een fietsongeluk. Daarbij kwam hij met zijn strottenhoofd op zijn stuur terecht. Hij moest stoppen met zingen. De rest van zijn leven werkte hij als copywriter en accountmanager. John Lamers werd 80 jaar.

 
Translate »
Share This