• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia

Vandaag viert John Fogerty zijn 77e verjaardag.  Gefeliciteerd! Hij is vooral bekend als voorman van de rockgroep Creedence Clearwater Revival. Karakteristiek is zijn raspende stem en zijn vermogen om pakkende gitaar-riffs te bedenken. Fogerty en zijn broer Tom vormden een bandje in El Cerrito, Californië, aan het eind van de jaren vijftig, als Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De naam werd, door toedoen van de platenmaatschappij die hen wilde contracteren veranderd in The Golliwogs in 1964.

In 1968 bracht de band zijn eerste album uit onder de naam Creedence Clearwater Revival. Deze naam had de band in 1967 aangenomen. Op dit album stonden onder andere covers als ‘Susie Q’ en ‘I Put a Spell on You’. Toch werd dat laatste nummer pas een hit in 1972. Een hele grote, dat wel: het bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig.

Begin 1969 verschijnt het tweede album ‘Bayou Country’ en met de bijbehorende single “Proud Mary” breekt de band definitief door. Het wordt de eerste hit voor CCR in de Veronica Top Veertig. Creedence groeit binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands ter wereld en produceert hits aan de lopende band: “Bad Moon Rising”, “Commotion”, “Down on the Corner’ zijn slechts een paar van de vele hits die CCR in een korte periode, ook in Nederland, scoort.  John Fogerty en CCR scoren met “Who’ll Stop the Rain” en “Up Around the Bend” in Nederland twee nummer 1 hits.  Ook de albums ‘Green River’, ‘Willy and the Poor Boys’, ‘Cosmo’s Factory’, ‘Pendulum’ en ‘Mardi Gras’ zijn heel succesvol.

In de jaren 80 startte John een solocarrière, die lang zo succesvol niet bleek als met de band. De meest succesvolle solo LP was ‘Centerfiled’ uit 1985. Zijn laatste album, ‘Wrote a song for everyone’ kwam uit in 2013.  Fogerty werd 8 keer genomineerd voor een Grammy Award en is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en de songwriters Hall of Fame.

 
Translate »
Share This