Vandaag viert Joe Egan zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was één van de oprichters van Stealers Wheel,  samen met zijn jeugdvriend Gerry Rafferty.  Na twee flops scoorde deze Britse folkrockband een aantal internationale successen zoals ‘Stuck In The Middle With You’. Dat nummer schreven Egan en Rafferty gezamenlijk. Het bereikte in Amerika en Engeland de top tien. Niet in de Veronica Top Veertig: daar bleef het nummer steken op #12. De enige top tien hit in Nederland scoorde Stealers Wheel met  ‘Late Again’. Daarna volgden ‘Everyone`s agreed that everything will turn out fine’ en ‘Star’. Het derde en laatste album, ‘Right or Wrong’, kwam in 1975 uit. Door verschil van inzichten tussen Egan en Rafferty was de release van het album meer dan 1,5 jaar vertraagd. Daarna valt, vanwege afnemende verkopen en artistieke meningsverschillen, in 1975 het doek.

Pas in 1979 brengt Egan zijn eerste album, ‘Out of Nowhere’, uit, omdat contractuele verplichtingen dit eerder niet toestaan. De titeltrack van het album komt uit als single en krijgt in de zomer van 1979 airplay op Nederlandse radiozenders. De single blijft steken in de Tipparade. In Engeland doet de single niets, dit in tegenstelling tot voormalig collega Rafferty, die o.a. solo scoort met de single ‘Baker Street’.

Nadat Egans tweede single ‘Out Of Nowhere’ en ook zijn tweede album ‘Map’ (1981) floppen, verdwijnt hij uit de schijnwerpers. Nog eenmaal werkt hij samen met Rafferty voor diens album ‘On a Wing and a Prayer’, dat in 1992 uitkomt. Daarna runde hij nog een uitgeverij.

 
Translate »
Share This