• Twitter
  • Facebook

Credits: Elektra Records

Jim Morrison: 8 december 1943 was de dag dat hij geboren werd. De rockheld overleed echter al in 1971. Toch zou de Amerikaan uitgroeien tot één van de meest invloedrijke singer-songwriters uit de rockgeschiedenis. Morrison volgde de filmacademie in Los Angeles, waar hij Ray Manzarek leerde kennen. Met hem richtte hij The Doors op. Al in zijn tijd werd hij door jongeren gezien als een idool.

Hij leefde zeer intens en gebruikte verschillende en vele soorten verslavende genotsmiddelen. Zijn enorme drankgebruik was exemplarisch. Morrison was de belichaming van sex, drugs en rock`n roll. Zo hadden in 1968 zijn Nederlandse fans zich enorm verheugd op het eenmalige optreden van The Doors in het Amsterdamse Concertgebouw.. Het werd een fiasco, want Jim Morrison werd zonder een noot gezongen te hebben opgenomen met in het Wilhelmina Gasthuis. In Amsterdam had hij vooraf te gretig drugs gebruikt in de kroegen en de rosse buurt.

Jim Morrison was gefascineerd door literatuur, las enorm veel en was fanatiek bezig met het maken van poëzie. Zijn muziek toonde invloeden van jazz en blues en zijn teksten waren vaak zeer filosofisch en dichterlijk van aard.  Het psychedelische “Light My Fire” werd in 1967 de eerste hit voor The Doors. Andere grote successen waren bijvoorbeeld “Touch Me”, “Love Her Madly” en “Riders On The Storm”. Op 3 juli 1971 overleed hij veel te vroeg in Parijs. Morrison werd door zijn vriendin Pamela Courson dood gevonden in de badkuip. Hoewel de officiële doodsoorzaak een hartaanval luidde, zijn de omstandig-heden van zijn overlijden nooit echt opgehelderd. De pas 27-jarige James Douglas (Jim) Morrison werd op de Parijse begraafplaats Père Lachaise begraven. Zijn graf groeide in de loop der jaren uit tot  een bedevaartsoord.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This