• Twitter
  • Facebook

Foto: Maurice Seymour, Wikipedia

Vandaag viert Jerry Lee Lewis zijn 87e verjaardag. Gefeliciteerd!  Hij is bekend als Amerikaanse country- en rock-‘n-rollzanger én pianist. Lewis is één van de pioniers van de rock-‘n-roll, en kreeg daarom in 1986 als een van de allereerste artiesten een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame. Vanwege zijn pionierschap voor de rockabilly kreeg hij ook in die Hall of Fame een eervolle vermelding.  Het begon allemaal, toen hij 13 jaar was en hij voor de eerste keer optrad bij een lokale Forddealer. Zijn vader Elmo ging rond met de hoed en haalde dertien dollar op, wat in 1948 veel geld voor het arme gezin was.

Hoe arm het was, blijkt wel uit hun behuizing. Met zijn vijven (pa, ma, Jerry, zus Frankie Jean en zus Linda Gail) woonden ze er in een erbarmelijke “schuur”, een huisje dat niet groter was dan één kamer. Zijn moeder probeerde Jerry nog in de richting van de kerk te duwen en stuurde hem naar een Bijbelschool in Texas. Omdat hij op zijn eerste avond tijdens een eredienst de psalmen in een boogiestijl had begeleid werd hij onmiddellijk van school verwijderd.

Het werd dus rock’n roll! In 1954 maakte hij zijn eerste plaatje. In 1957 brak hij door bij het grote publiek met ‘Whole Lotta Shakin’ Goin’ On’. Andere hits van de Killer als ‘High School Confidential’, ‘Great Balls of Fire’ en ‘You Win Again’ volgden in snel tempo. Zijn privé leven was turbulent. In 1958 kwam de Britse pers er tijdens een tournee achter dat de derde vrouw van de toen 22-jarige artiest, Myra Gale Brown, slechts dertien jaar jong was, en ook nog eens een achternicht van Lewis. Het kostte hem zijn carrière. Later krabbelde hij toch weer op door eerst onder pseudoniem platen uit te brengen (gestimuleerd door producenten) en daarna in de country muziek. ‘Another Place, Another Time’ werd o.a. zo een hit.  In 1978 had Lewis – alleen in Nederland en België – een klein hitje met ‘Save the Last Dance for Me’.

 
Translate »
Share This