Vandaag viert Jennifer Warnes haar 74e verjaardag. De Amerikaanse zangeres kreeg al op zevenjarige leeftijd haar eerste platencontract aangeboden, maar haar vader was onverbiddelijk:  hij weest het af. Op negenjarige leeftijd maakte ze alsnog haar debuut als professioneel zangeresje. Toch duurde het tot 1968, voor ze haar eerste LP uitbracht. In 1970 ontmoette ze Leonard Cohen. Later zou ze als achtergrondzangeres met hem toeren in Europa. In 1986 bracht Warnes een album uit met songs van Leonard Cohen.

Eind jaren 70, begin jaren 80 scoorde Warnes meerdere hits in Amerika. In 1980 won haar uitvoering van ‘It Goes Like It Goes’ op de soundtrack voor de film Norma Rae een Oscar voor beste originele nummer. In 1983 zong ze samen met Joe Cocker het nummer ‘Up where we belong’, behorend bij de soundtrack van de film An officer and a gentleman. In Nederland kwam dit nummer niet verder dan de Tipparade, maar in Amerika werd het een groot succes en bereikte er een nummer 1-hit mee. Voor de single ontving ze een Grammy Award en een Golden Globe Award. Met ‘Up Where We Belong’ won ze ook nog eens een Oscar.

Vijf jaar later, in 1987, strandde ook ‘First we take Manhattan’ in Nederland in de Tipparade. Het zat haar niet mee!  En toch keerde het tij. Jennifer was namelijk gevraagd voor de titelsong van de lowbudget dansfilm Dirty Dancing. Maar dankzij Patrick Swayze en Jennifer Grey, die de hoofdrollen speelden, stroomden wereldwijd de bioscoopzalen vol. Ook de soundtrack bleek een kaskraker en dat, terwijl de filmmaatschappij amper geld had voor een volwaardige plaat. Het werd daarom een mix van oudere en minder bekende nummers uit de sixties en enkele nieuwe liedjes.

Daartussen bevond zich (I’ve Had) ‘The Time of My Life’, een duet met Bill Medley. Hij maakte ooit deel uit van The Righteous Brothers. Eind december 1987 bereikte Jennifer Warnes dan eindelijk haar eerste hit in Nederland. Het werd een megahit en stond 9 weken bovenaan in de Nederlandse Top Veertig.   Voor dit nummer ontving ze een Grammy Award én een Oscar!  Met ‘Skin to skin’ behaalde Warnes nog een keer de Nederlandse hitlijsten.

 
Translate »
Share This