Vandaag viert Jean Michel Jarre zijn 74e verjaardag.  Gefeliciteerd! De muziekgenen heeft hij zeker en vast geërfd  van zijn vader Maurice Jarre. Papa was een gevierd Franse filmmuziekschrijver, die onder meer muziek maakte voor de films Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en Ghost. Zelf brak Jean Michelle door in 1977 met zijn eerste internationaal uitgebrachte LP ‘Oxygène’. De daarvan afkomstige single ‘Oxygène IV’ werd uitgeroepen tot Alarmschijf en behaalde de top tien in de Nederlandse Top Veertig.  

Het orgel dat Jarre voor dit album gebruikte, een Eminent Unique 310, bereikte een cultstatus onder verzamelaars en muzikanten omdat dit instrument verantwoordelijk was voor de ‘Jarre-sound’.  Het daarop volgende album ‘Équinoxe;  (1978) was net als ‘Oxygène’ een groot succes en leverde de hitsingle ‘Equinoxe V’ op.  Jean Michelle was de eerste Westerse artiest, die concerten mocht geven in China. Mede dankzij de Britse ambassade in China, die een exemplaar van beide LP’s gaf aan Radio Beijing.

In 1993 accepteerde Jean de functie van UNESCO Goodwill Ambassador,  met als doel zijn bekendheid in te zetten voor milieubescherming (duurzame energie, water, het tegengaan van woestijnvorming), jeugd en tolerantie en bescherming van werelderfgoed. Jarre maakt nog steeds muziek. Zijn meest recente werk, ‘Amazônia’, kwam in 2021 uit. Jarre werd in datzelfde jaar door de Franse president Emmanuel Macron benoemd tot Commandeur van het Legioen van Eer.

 
Translate »
Share This