Terug naar 7 mei 1977! Op deze dag ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Libertad sin ira’ van Jarcha. Jarcha werd opgericht in 1972. Een vergeten plaatje?  Het nummer werd geschreven door Jose Luis Armenteros Sanchez, Pablo Herrero Ibarz en Rafael Balades.  De groep heeft sinds zijn oprichting in 1972 teksten over gevoelige sociale vraagstukken in de Spaanse samenleving gecombineerd met het rijke erfgoed van de traditionele volksmuziek van Andalusië en Spanje.

‘Libertad sin ira’ is één van de nummers van Jarcha, die ging over de periode waarin dictator Francisco Franco over Spanje heerste, en over de periode daarna toen Spanje veranderde in een democratie. In deze zogenoemde periode van de Transicion (“overgang”) wist Jarcha de gevoelens van veel Spanjaarden te verwoorden in z’n liedjes.

‘Libertad sin Ira’ betekent zoveel als”vrijheid zonder woede” en werd oorspronkelijk gebruikt om reclame te maken voor de destijds nieuwe krant Diaro 16, die voor het eerst verscheen op 18 oktober 1976. Dit was vlak na het einde van het tijdperk-Franco en de kroning van koning Juan Carlos eerder dat jaar.  Al snel werd ‘Libertad sin Ira’ het officieuze ‘volkslied’ tijdens deze periode van Transicion. Toen in december 1976 een referendum werd gehouden waarin de (democratische) toekomst van Spanje werd bezegeld, stond ‘Libertad sin Ira’ op nummer 1 in de Spaanse hitlijsten. Tijdens de eerste vrije en democratische verkiezingen in 1977 werd het lied eveneens veel gebruikt en gezongen. In de Nationale Hitparade bereikte Jarcha de 14e plaats.

 
Translate »
Share This