• Twitter
  • Facebook
Credits: Eddie Mallin, Wikipedia

Staat deze plaat in de Kluis van de Flops? Want ‘At seventeen’ van Janis Ian is toch beslist een classic te noemen. Het nummer behaalde zelfs geen notering in de Tipparade. Janis schreef het nummer voor haar album ‘Between the Lines’ uit 1975. In augustus van dat jaar werd het nummer uitgebracht als de tweede single van het album. ‘At Seventeen’ werd geschreven door Ian zelf op 24-jarige leeftijd. Ze raakte geïnspireerd om het nummer te schrijven nadat zij een artikel in The New York Times las over een jonge vrouw die dacht dat haar leven zou verbeteren na een debutantenbal, maar teleurgesteld raakte toen dit niet het geval was.

Hoewel het meisje in het artikel achttien jaar was, veranderde Ian dit naar zeventien omdat het beter bij de instrumentatie paste. Ze voelde zich niet zeker om een nummer over high school te schrijven, aangezien zij nooit een homecoming of een prom had meegemaakt. In ‘At Seventeen’ vond de ik-persoon dat liefde niet voor haar geschikt was. Ze vond zichzelf niet aantrekkelijk en een lelijk eendje.

Ian vertelde dat het “lelijke eendje” was geïnspireerd door Billie Holiday, die beschreef dat haar muziek altijd een beetje hoop bevatte. Het nummer groeide uit tot een anthem in de lgbt-gemeenschap, waarbij vooral de eerste regel (“I learned the truth at seventeen”; ik leerde de waarheid kennen toen ik zeventien was) wordt aangeduid als een persoon ontdekt dat deze homoseksueel is. Ian, die zelf in 1993 uit de kast kwam als lesbienne, was verrast over de steun van deze gemeenschap. De single ‘At seventeen’ bereikte de derde plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.  Ian ontving voor het nummer in 1976 een Grammy Award voor het nummer in de categorie Best Pop Vocal Performance, Female.

 
Translate »
Share This