Jane Birkin viert vandaag haar 74e verjaardag. Ze is van origine een Engelse, maar ze wordt nog steeds geassocieerd met Frankrijk. Altijd is het controversiële nummer “Je T`Aime….. Moi Non Plus” aan haar blijven kleven. Binnen de familie stroomt genoeg artistiek bloed. Haar moeder was de actrice Judy Campbell. Haar broer Andrew Birkin is regisseur en scenarioschrijver.

In 1965 trouwde Birkin met John Barry, de componist die de muziek schreef bij onder andere de James Bond-films. De twee scheidden in 1968. In 1966 had Jane een rol als naaktmodel in Antonioni’s controversiële film Blow-Up. In 1968 ontmoette Birkin tijdens haar verblijf in Frankrijk de Franse oerlelijke popster Serge Gainsbourg. Ze trouwden al snel. (liefde maakt immers blind) In 1969 namen ze (een tweede versie van) het door Gainsbourg geschreven erotische Franstalige nummer “Je t’aime… moi non plus” op.

De eerste versie was opgenomen met Brigitte Bardot, maar die durfde de single release niet aan. De single was controversieel door zijn expliciet seksuele aard. De tekst van het nummer werd ondersteund door gekreun en gehijg en sommige radiostations weigerden hem te draaien. Toch werd het nummer een grote hit in Europa. In de Nederlandse Top Veertig bereikte “je T`Aime….Moi Non Plus” tweemaal een notering. In 1969 bereikte het de 2e plaats en in 1974 de 4e plaats.

“Dat ik mijn hele leven in één adem met Serge genoemd zal worden, beschouw ik als good fortune. Maar nu hoop ik dat voor een keer achter me te laten.” Dat zijn Jane`s woorden na de release van haar nieuwe album: ‘Oh! Pardon tu dormais…’ Het is een intieme en persoonlijke plaat geworden, geproduceerd door Etienne Daho en Jean-Louis Piérot. Daarop zingt de zangeres het verlies van dochter Kate van zich af. Of tenminste, dat is wat ze probeert. “Ik kan haar dood niet aanvaarden, enkel kanaliseren.” Alle nummers op haar album schreef ze zelf.

 
Translate »
Share This