Jan Rot is vanochtend op 64-jarige leeftijd overleden. Dit meldt zijn familie op sociale media: “Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten. Hij heeft gekozen voor een stille crematie, zonder uitvaart.”  Jan was al geruime tijd ziek; hij had uitgezaaide darmkanker en zou niet meer beter zou worden. Met de dood van Jan Rot verliest Nederland een van de veelzijdigste artiesten van het land. Rot was succesvol als zanger, componist en schrijver.

Jan Rot begon zijn carrière in 1978 bij verschillende bands en en ging vanaf 1982 verder als soloartiest. Aanvankelijk maakte hij Engelstalige platen, zoals ‘Counting Sheep’ en ‘Bobby, Roger & Eileen’. In de jaren negentig maakte hij de overstap naar Nederlandstalige muziek. Rot begon toen ook succesvolle songs te vertalen, zoals ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey en een aantal Franse klassiekers voor het Rob de Nijs-album Chansons. Ook vertaalde hij de musical Hello, Dolly! naar het Nederlands. In totaal had hij bijna veertig albums op zijn naam staan.

Rot schreef ook verschillende boeken, columns en artikelen. In 2020 kwam zijn dertiende boek uit, ‘121 van de beste liedjes oot’. Hierin beschreef hij de verhalen achter muziekklassiekers als Summertime, White Christmas en We’ll Meet Again.  Jan ontving in 2007 een koninklijke onderscheiding tijdens een concert in Carré ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. In 2016 won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor beste theaterlied met zijn nummer Stel dat het zou kunnen.

Op NPO Radio 5 wordt Jan Rot vanavond vanaf 20.00 uur geëerd. Het programma Volgspot: Een Rotavond was al gepland, omdat de programmamakers vonden dat Rot zelf moest kunnen horen “hoeveel liefde er voor hem en zijn werk is”. Rot heeft zelf verzocht om de avond na zijn dood toch door te laten gaan.

 
Translate »
Share This