Vandaag viert Jan Keizer zijn 73e verjaardag. Gefeliciteerd! De Volendamse zanger werd bekend met de band BZN, waarvan hij tussen 1974 en 2007 de zanger en songwriter was. Tussen 1969 en 1974 was hij drummer bij diezelfde band. Jan speelde al op jonge leeftijd drums bij de band Empty Hearts. Toen deze band werd opgeheven nadat Thomas Tol naar BZN was gegaan, begon Jan een eigen band genaamd Q-Tips. Hier zong hij samen met Lida Bond die later, in 1974, heeft gezongen bij de George Baker Selection.

In 1974, als BZN beslist om de muzikale koers te wijzigen, ruilt Keizer na enkele jaren de drumstokjes in voor de microfoon van Jan Veerman. Naast zijn werk als zanger, schreef Keizer ook liedjes en teksten voor BZN. Eerst verschijnen er nog rocksongs als ‘Bad, bad woman’, ‘Rolling around the band’ en ‘Sweet silver Anny’, maar in 1976 wordt de koers radicaal verlegd. In 1976 werd Annie Schilder gevraagd door drummer Jack Veerman als zangeres. Hij herinnerde zich haar als meisje achter een viskraam dat goed kon zingen. Na een kleine auditie bleek dat zij eigenlijk niet durfde. Maar na lang aanhouden praatte Veerman haar om. ‘Mon Amour’ werd de eerste hit poging: de palingsound deed zijn intrede.

Deze single lag al jarenlang op de planken, maar werd niet uitgebracht omdat hij niet paste in het toenmalige repertoire van de band. Jan Keizer schreef het nummer met inspiratie van de musical My Fair Lady. In 1976 nam de band met Marie Kwakman, die later als Maribelle bekend werd door onder andere het Eurovisiesongfestival, drie liedjes op met een oude cassetterecorder. Nadat de producers het nummer hoorden, zeiden zij dat het nummer weinig kans van slagen had. Later werd toch geprobeerd met het nummer een hit te scoren. Er was echter één probleem: Marie wilde na een paar maanden alweer stoppen met BZN en ging werken aan een solocarrière. Mon Amour moest echter door een man en een vrouw worden gezongen.

Na een auditie, waarbij 30 personen kwamen opdagen, werd de juiste zangeres niet gevonden. Drummer Jack Veerman herinnerde zich echter een meisje achter een viskraam. Zij werd later bekend als Anny Schilder. Na een kleine auditie, bleek dat zij eigenlijk niet durfde. Maar na lang aanhouden praatte Veerman haar om.

De single werd na het uitbrengen in augustus wekenlang niet op de radio gedraaid, totdat Rob Out de single bombardeerde tot Veronica Alarmschijf, zodat de plaat veelvuldig werd gedraaid als tipplaat tijdens de vrijdag uitzendingen op Hilversum 3. De plaat werd daarna ook opgepikt door de overige omroepen op Hilversum 3. Vijf weken hierna stond Mon Amour op de hoogst haalbare positie in de Nederlandse Top Veertig en Nationale Hitparade.

Daarna was de trein van succes niet meer te stoppen. ‘Sevilla’, ‘Marching On’, ‘Pearly Dumm’ en ‘Just An Illusion’ was een greep uit de top 10-hits van de band in de Nederlandse Top Veertig. Behalve in Nederland was BZN ook populair in België, Duitsland, Roemenië en Zuid Afrika. In het laatstgenoemde land vergaarde BZN niet minder dan 9 platina platen.

In 2006 besloot Keizer solo te gaan. Er volgde nog wel een afscheidsconcert plaats met de complete BZN bezetting in 2007. Hij maakte een aantal solo singles en schreef samen met zijn zoon Louis songteksten voor de Volendamse groep Mon Amour. In 2010 kwamen Jan en Annie Schilder na zo`n 25 jaar weer samen en vormden een succesvol duo. Met ‘Take me to Ibiza’ bereikte het duo de 3e plaats in de Single Top 100. In2018 besloten Jan en Annie te stoppen. Jan Keizer is ook benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 
Translate »
Share This