Vandaag wordt Jan Akkerman 73 jaar. Gefeliciteerd! Hij vormde in de jaren zeventig samen met Thijs van Leer de kern van de Nederlandse progressieve rockgroep Focus en werd in 1973 door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld.

Hij begon als kind met de accordeon en schakelde later over op gitaar. Op zijn veertiende speelde hij op zijn eerste single. Akkerman was op school niet te handhaven en werd naar Instituut Schröder gestuurd waar hij vier jaar studeerde, om op het conservatorium toegelaten te worden. Dat lukte en hij kreeg een studiebeurs.

Akkerman was lid van achtereenvolgens het Friendship Sextet, Johnny and his Cellar Rockers, The Hunters (Top 40 hit: Russian Spy and I) en Brainbox. Ergens in 1970 voegde hij zich bij het Thijs van Leer Trio. De formatie ging verder onder de naam Focus en scoorde in de jaren zeventig enkele grote Top 40 hits, zoals “Hocus Pous”, “Sylvia” en “Harem Scarem”.

In 1976 verliet Akkerman de band en ging solo verder. In 2005 won hij een Gouden Harp en in 2012 werd hij ter gelegenheid van zijn vijftigjarige carrière in de muziek benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

 

 

 
Translate »
Share This