Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 19 oktober 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Oil in the family’ van Jan Akkerman. Hij schreef het nummer zelf, maar dan wel onder een heel andere naam. Het was, ahum, A. Rab.

Akkerman zat in deze periode behoorlijk in zwaar weer. Hoge opnamekosten voor Akkerman albums, afgezet tegen lage verkoopcijfers; daarzijn platenmaatschappijen niet dol op. Het resultaat was dan ook dat platenmaatschappij Atlantic eind jaren zeventig het vertrouwen in Akkerman opzegt. Een hard gelag voor de beste gitarist ter wereld.

In 1980 zal Akkerman een jaartje deel uitmaken van de band Solution. Zo speelt hij mee op het album  ‘It’s Only Just Begun’. Het is platenbaas Willem van Kooten die hem de reddende hand biedt, al waren zijn fans naderhand niet echt enthousiast op het resultaat. Willem had een tape gehoord van het als grap bedoelde ‘Oil InThe Family’. Kon Jan hier niet iets mee? Welzeker: Akkerman maakte binnen 24 uur een complete LP rond de track, naar Arabische concept.  De single sleept een Steunplaat binnen en staat vier weken in de Tipparade.

 
Translate »
Share This