In het Brusselse Schaarbeek werd op 8 april 1929 Jacques Brel geboren. Hij zou uitgroeien tot een gevierd chansonnier. Aanvankelijk leek het er echter op, dat zijn carrière zich naar een heel andere kant zou richten. Het was de bedoeling dat hij zijn vader later zou opvolgen als fabrieksdirecteur. Na het verlaten van de middelbare school werkte Jacques namelijk vier jaar lang bij de kartonfabriek Vanneste & Brel, waarin zijn vader medevennoot was. Bij een jeugdbeweging legde Jacques zich toe op toneelspel en zang. Daar ontmoette hij ook Thérèse Michielsen (‘Miche’), met wie hij op 1 juni 1950 trouwde.

Ondertussen schreef Brel liedjes en gedichten. In 1952 begon hij onder de hoede van Angèle Guller voorzichtig aan een carrière als chansonnier. Hij trad op in haar radioprogramma, gaf optredens en maakte in 1953 een 78-toerenplaat met de, vergeleken met zijn latere repertoire, brave liedjes ‘La Foire’ en ‘Il y a’. Een jaar later werd het duidelijk dat Brel geen fabrieksdirecteur zou worden maar chansonnier: hij vertrok naar Parijs, waar hij met wisselend succes zijn werk aan de man bracht.

Zijn carrière komt pas goed op stoom als de Amerikaanse dichter, zanger en componist Rod McKuen zijn teksten gaat vertalen. Diens versie van ‘Ne Me Quitte Pas’, op single gezet door Damita Jo DuBlanc, bereikt in 1965 de Billboard Hot 100 onder de titel ‘If You Go Away’. De uitvoering van Terry Jacks werd vervolgens in 1974 een top 10-hit in Nederland. Terry Jacks had ook al  het nummer ‘Seasons In The Sun’, een vertaling van een andere Brel-song, Le Moribond, de internationale hitlijsten ingezongen.

Naast ‘Le Moribond,’ en ‘ Ne Me Quitte Pas’ werden bijvoorbeeld ‘Bruxelles’, ‘Marieke’, ‘Amsterdam’ en ‘Jacky’  succesvolle chansons van Brel.  In 1968 kiest Jacques Brel voor een filmcarrière. Zo schittert hij onder meer in Mon Oncle Benjamin (1969), L’Aventure C’est L’Aventure (1972) en L’Emmerdeur (1973). Bovendien regisseert hij twee films waarin hij zelf een hoofdrol speelt: Franz (1972) en Le Far West (1973). Begin 1974 stopt hij met werken vanwege zijn slechte gezondheid. Jacques Brel vestigt zich op het eiland Hiva Oa in de Stille Oceaan. Hij overlijdt op 9 oktober 1978 in Bobigny, een voorstad van Parijs, aan longkanker.

 
Translate »
Share This