Jackson Browne viert vandaag zijn 72e verjaardag.  De zanger, muzikant en politiek activist werd geboren in het Duitse Heidelberg. Zijn vader, werkzaam in het Amerikaanse leger, was hier gestationeerd. Op jonge leeftijd vertrok hij met zijn familie naar Los Angeles, waar hij een interesse ontwikkelde voor folkmuziek. In 1966 werd hij gevraagd lid te worden van the Nitty Gritty Dirt Band, waar hij enige maanden bij bleef.

In 1967 tekende hij een contract bij Nina Music, en zijn nummers werden gespeeld door artiesten als Tom Rush en Steve Noonan. Hij verhuisde naar Greenwich Village, New York, waar hij voor een korte tijd lid werd van de band van Tim Buckley en hij samen met Nico drie nummers schreef voor haar album Chelsea Girl. Hierna keerde hij terug naar L.A., waar hij een folkband vormde met Ned Donehey en Jack Wilce. Ook namen artiesten als Linda Ronstadt en the Byrds nummers van hem op.

In 1971 tekende hij een contract bij Asylum Records en het daaropvolgende jaar bracht hij zijn eerste album uit, “Jackson Browne” genaamd. Het nummer “Doctor My Eyes” werd een internationale hit, maar struikelde in Nederland in de Tipparade. Rond dezelfde tijd werd ook “Take it Easy”, een nummer dat hij samen had geschreven met Glenn Frey, de doorbraakhit van de Eagles. In Nederland zou Jackson Browne moeten wachten tot 1985 voor een hit. Dat werd ‘You`re a friend of mine’ met Clarence Clemons. Het bereikte de 7e plaats in Nederland. Maar Browne maakte wel meer classics. Wat te denken van ‘Runnin’ On Empty’, ‘The Pretender’ en ‘The Load Out/Stay’? Eerder dit jaar werd Browne getroffen door het corona virus.

 
Translate »
Share This