Vandaag viert Jack Poels zijn 65e verjaardag. Gefeliciteerd!  Hij is vooral bekend als de leadzanger van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze. Poels schrijft het grootste gedeelte van de muziek en de teksten voor deze band.  Jack werd in 1985 door ‘The Legendary Texas Four’ gevraagd als nieuwe zanger. Zijn enige eis is dat hij minimaal één nummer in het dialect mag zingen. Dat is geen probleem: Rowwen Hèze is geboren! De bandnaam is trouwens ontleend naar een zonderling dorpsfiguur, die eind negentiende eeuw in het Limburgse America woonde.

In de eerste jaren van hun bestaan speelde Rowwen Hèze nog voornamelijk Engelstalige covers van onder andere Thin Lizzy. In 1987 kwam hun eerste album uit; in dialect. Bij optredens bleek al snel dat juist de liedjes in het dialect veel enthousiasme oproepen en Rowwen Hèze besluit zich hier op toe te leggen. In 1988 stuurde de band twee cassettes in voor de provinciale selectie van de Grote Prijs van Nederland. Een van de ingezonden nummers, ‘Bestel mar’, werd een paar jaar later, in 1992, een zeer grote hit. In datzelfde jaar won Rowwen Hèze een Zilveren Harp. Zes jaar later won de groep ook de Gouden Harp.

’t Roeie klied’ (1995) en ‘De neus omhoeg’ (1997) zijn andere bekende hits van Rowwen Hèze. De meeste nummers van de groep zijn geschreven door Jack Poels.  Naast Rowwen Hèze speelt Poels ook bij Herberg de Troost, speelt met onder anderen oud Toontje Lager-bassist Leon Giesen in de ‘Holland America Lijn’. Verder is schilder en is dichter. Poels richtte daarnaast met Rowwen Hèze-accordeonist Tren van Enckevort de platenmaatschappij ‘PEEL’ (Poels Enckevort Eigen Label) en de muziekuitgeverij ‘MAAS’ (Muzikale Alliantie America Sevenum) op.

 
Translate »
Share This