Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 28 december 1981 werd er geen Steunplaat gekozen. Maar op 4 januari 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘Don`t you want me’ van Human League. Het nummer werd geschreven door groepsleden Jo Callis, Philip Oakey & Philip Adrian Wright en afkomstig van hun derde album ‘Dare’.

Deze plaat betekent de grote doorbraak voor de Engelse synthpopgroep, die werd opgericht in 1977. Met de track ‘Love Action’ (van ‘Dare’) scoorden ze in Engeland een grote top 10 hit. Ook de opvolger ‘Open Your Heart’ bereikte de Britse top 10 en werd in Nederland hun eerste hit.  Maar ‘Don`t You Want Me’ sloeg alles.

Platenbaas Simon Draper van Virgin wilde ‘Don`t you want me’ als vierde single van ‘Dare’ uitbrengen, maar dat viel verkeerd bij Philip Oakey, die niet wilde dat dit de nieuwe single zou worden uitgebracht.  Hij dacht dat “het publiek The Human League na nog een release zat zou zijn “en dat de keuze voor de “slechte albumtrack” uit zou lopen op een deceptie.

Maar Virgin zette keihard door.  Oakey ging alsnog akkoord, maar dan wel op de voorwaarde dat er een grote kleurenposter bij de 7″-versie van de single werd uitgebracht, omdat hij dacht dat fans zich anders opgelicht zouden voelen met enkel die slechte albumtrack.  Philip zat er naast en niet zo`n beetje ook!

‘Don`t you want me’ bereikte in o.a.  Engeland, Ierland, Duitsland, Nieuw Zeeland, Canada en Amerika de eerste plaats. In de Nederlandse Top Veertig scoorde Human League de 5e plaats.

 
Translate »
Share This