• Twitter
  • Facebook
Credits: Mark Kent, Wikipedia

Vandaag viert Howard Jones zijn 68e verjaardag. Gefeliciteerd! Voordat hij successen zou vieren als zanger, toetsenist en componist, werkte hij eind jaren zeventig in een grauwe fabriek. Zijn collega arbeiders aan de lopende band lachten zijn zang ambities weg en adviseerden hem toch gewoon zijn lot te accepteren. Nee, dus! In de avonduren trad hij overal op, waar ze hem maar vroegen. En zo gebeurde het, dat tijdens een showcase in de Marquee Club in Londen hij werd ontdekt door een groot platenlabel.

Daarna ging het snel. Na het tekenen van een contract werd ‘New song’ zijn debuut single en werd zowaar een top 3 hit in Engeland. Zijn voormalige collega`s van de fabriek zagen Jones ineens in Top of the Pops optreden. Zijn debuutalbum ‘Human`s lib’ leverde een aantal mooie hits op: ‘What is love’ (1983), ‘Pearl in the shell’(1984) en ‘Hide and seek’ (1984). Met de LP bereikte Jones de eerste plaats in Engeland.

Ook 1985 was een goed jaar voor de Britse zanger. In tegenstelling tot veel Britse collega`s, wist hij ook in Amerika voet aan de grond te krijgen. Zijn 2e album ‘Dream into action’ behaalde daar de top 10. Met ‘Life In One Day’, ‘Look Mama’ en ‘Things Can Only Get Better’ behaalde hij internationale successen. Dat jaar schitterde hij ook op het legendarische Live Aid Festival. In de tweede helft van de eighties kalfde zijn populariteit toch langzaam af. Begin jaren negentig raakte hij zijn platencontract kwijt. Toch zat Howard niet bij de pakken neer. Hij schreef onvermoeibaar songs, zoals voor de band Propaganda. Hij bestierde een eigen studio en begon ook nog eens een eigen platenlabel.

Wereldwijd verkocht hij 8 miljoen albums. De pionier van de synth pop maakte in 2019 zijn laatste album ‘Transform’, dat precies 35 jaar later verscheen na zijn nummer 1 hit album ‘Human`s Lib’.

 
Translate »
Share This