Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 22 november 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘België’ van Het Goede Doel.  Het was de tweede Steunplaat, die werd uitgedeeld aan Het Goede Doel. De eerste, ‘Gijzelaar’ werd niet door Frits verkozen. Wat heet: hij was niet te spreken over de tekst. De enige was hij niet. De TROS wilde ‘Gijzelaar’ ook niet draaien, omdat ze het nummer te controversieel vonden. 

Maar het Goede Doel had mazzel, want Frits ging op vakantie en droeg de microfoon tijdelijk over aan Peter Holland en die zag ‘De Gijzelaar’ dus wel zitten en riep de single uit tot Steunplaat. En het werd een hit! Gelukkig maar, want het platenlabel van de groep had maar een contractje met hen voor twee singles. En de eerste, ‘In ’t leven’ was geflopt. Zou “Gijzelaar’ ook zijn geflopt, was Het Goede Doel mogelijk vroegtijdig ten onder gegaan.

Maar ‘Gijzelaar’ werd een hit en daarmee werd Het Goede Doel in staat gesteld een album op te nemen. Goddank! Zo kon de plaat ‘België’ worden opgenomen. Omdat Frits Spits de titelsong tot steunplaat uitriep, werd de platenmaatschappij “gedwongen” dit nummer op single uit te brengen, ondanks dat zij daarvoor het nummer te lang (6:20 minuut) vonden duren.  Het groeide een van de grootste successen van de band. De LP vliegt ook als warme broodjes over de toonbank en wordt met platina bekroond. Een Engelstalige versie van de single flopt jammer genoeg in het buitenland.

 
Translate »
Share This